Informații generale despre radioterapie

Istoria radioterapiei

În 1896, un profesor de fizică de origine germană, Wilhelm Conrad Roentgen, a prezentat o prelegere remarcabilă intitulată „Considerente asupra unui nou tip de Raze”. Roentgen a numit-o „X-ray”, „x” fiind simbolul algebric pentru denumirea unei cantități necunoscute. Această lucrare a creat imediat entuziasm în întreaga lume. În câteva luni, au fost concepute sisteme pentru a folosi razele X pentru diagnostic, și 3 ani mai târziu radiațiile erau utilizate pentru a trata cancerul.

În 1901, Roentgen a primit primul Premiul Nobel acordat în fizică. Radioterapia a început cu radiu și cu aparate de diagnosticare de joasă tensiune. În Franța, un progres major a avut loc atunci când s-a descoperit că dacă se administrează doze zilnice de radiații pe durata a câteva săptămâni se îmbunătățește foarte mult șansa de vindecare a pacientului cu cancer. Metodele și aparatele care oferă radioterapie s-au îmbunătățit în mod constant de atunci. Astăzi, radiațiile sunt administrate cu mare precizie pentru a distruge tumorile canceroase, limitând în același timp deteriorarea țesuturilor normale din jur.

Mulți radiologi aflați la începuturile carierei s-au folosit de propria lor piele de pe mâini pentru a testa puterea de iradiere a aparatelor de radioterapie, căutând o doză care putea produce o reacție roz (eritem), ce avea aspect de arsură solară. Au numit aceasta „doza eritem” iar efectul era considerat a fi o estimare corectă a fracțiunii zilnice corespunzătoare radiației.

La începutul anilor 1900 se folosea ca sursă de radiație radiumul iar ulterior au fost dezvoltate aparate care foloseau ca sursă de iradiere cobaltul. Aceste echipamente erau simple și produceau raze cobalt 60 gamma. Începând din anii ’60, majoritatea echipamentelor ce utilizau cobaltul au fost înlocuite cu acceleratoare care produceau raze X.

Radioterapia modernă

Progresele apărute în fizica radiațiilor și tehnologiei informatice în ultima parte a secolului 20 au făcut posibilă orientarea mai precisă a radiațiilor. Radioterapia conformațională (CRT) folosește imagini CT și computere speciale pentru a cartografia foarte precis, în 3 dimensiuni, amplasarea unei tumori canceroase. Pacientul poate fi imobilizat cu o mască de plastic pentru a menține partea corpului țintită în aceeași poziție pentru fiecare tratament. Fasciculele de radiații sunt adaptate la forma tumorii și țintite spre aceasta din mai multe direcții. Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) este la fel ca și CRT, dar, în plus față de transmiterea fasciculilor din mai multe direcții, intensitatea (concentrația) acestora poate fi ajustată. Acest lucru oferă mai mult control asupra posibilității de reducere a cantității de radiație ce ajunge la țesuturile sănătoase oferind în același timp o doză mare de radiație celulelor bolnave de cancer.

Radiochirurgia stereotactică și radioterapia stereotactică sunt termeni care descriu mai multe tehnici utilizate pentru a furniza o doză mare, precisă de radiații unei tumori mici. Acceleratorul linear Elekta, sau alte aparate speciale, cum ar fi CyberKnife, sunt folosite pentru a oferi acest tip de tratament.

Anul 1960 a reprezentat începutul utilizării pe scară largă a radioterapiei atât în  Statele Unite cât și în întreaga Europă. Această extindere s-a datorat în mare parte disponibilității tot mai mari a acceleratoarelor liniare comerciale și a altor echipamente produse de companii active precum Elekta Limited ce au dezvoltat mașini de tratament prezente în centre de radioterapie de pe întreg globul până la momentul actual.

În anii următori, domeniul radioterapiei avea să cunoască mai multe revoluții tehnologice. Începând cu sfârșitul anilor 1980, utilizarea tomografiei computerizate (CT-ul) pentru planificarea tratamentului a devenit ceva obișnuit, iar această soluție a permis dezvoltarea radioterapiei conformaționale tridimensionale (3D-CRT). 3D-CRT îmbunătățește foarte mult calitatea și efectul radioterapiei prin reducerea dozei administrate țesuturilor sănătoase înconjurătoare.

Tehnica de tratament IMRT

Următoarea dezvoltare tehnologică majoră cunoscută sub numele de radioterapie cu intensitate modulată (IMRT) reprezintă, fără îndoială, cea mai importantă revoluție în domeniului oncologiei cu radiații. Spre deosebire de abordările convenționale, IMRT conformează doza prescrisă la zona țintită în 3 dimensiuni, reducând astfel volumul de țesuturi sănătoase care primesc doze mari de radiații și riscul de apariție a eventualelor efecte secundare.

IMRT este, de asemenea, o măsură de siguranță pentru luarea deciziei de mărire a dozei medicale prescrise și permite retratarea pacienților iradiați în prealabil, îmbunătățind potențialul de vindecare.

În timp ce inițial era disponibilă doar pentru un număr limitat de centre academice, tehnologia IMRT a fost adoptată rapid de comunitatea de radioterapie în ultimii ani. Un studiu efectuat în 2005 a arătat că aproape 75% din medicii radioterapeuți din Statele Unite tratează pacienții utilizând IMRT. Acest lucru a fost cu atât mai remarcabil având în vedere că, mai devreme, la sondajul din 2003, s-a constatat că mai puțin de o treime dintre radioterapeuți foloseau IMRT.

Ultima inovație în IMRT este abordarea rotațională ce presupune existența unei mișcări de rotație a acceleratorului în jurul pacientului pentru a ținti radiația asupra țesutului bolnav din diferite unghiuri. Modulația este creată de arce suprapuse. Prima oară descrisă în 1995 ca „Terapie în Arc cu Intensitate Modulată” de către Dr. Cedric Yu, din anii 2000 este cunoscută sub denumirea de Arcterapie Volumetrică.

Astăzi, cercetătorii în radioterapie lucrează la viitoarele echipamente care vor avea încorporate funcția IGRT (imagini ghidate în radioterapie). IGRT are o popularitate în creștere rapidă, în primul rând ca urmare a adoptării pe scară largă a noilor acceleratoare liniare, care funcționează atât ca tratament cât și ca aparate de imagistică.

Această nouă funcție va permite, în viitor, ca tratamentul să fie adaptat la schimbările ce au loc în tumoare. Actualmente lumea științifică cercetează în mod activ potențialele roluri ale IGRT într-un număr mare de localizări tumorale pentru a ajunge la rate mai mari de vindecare și rate mai mici de toxicitate.

Radioterapia în clinicile Amethyst

Acceleratorul ELEKTA disponibil în Centrul de Radioterapie Amethyst are 2 funcții unice în Romania:

  • IMRT- VMAT, care permite tratarea pacienților într-un timp foarte scurt (sub 5 minute) și menținerea controlului asupra cantității de radiații oferite: maxim pe tumoră în sine protejând în același timp țesuturile sănătoase;
  • VMAT cu funcția IGRT, are capacitatea de a efectua scanări CT de înaltă calitate ale pacientului aflat pe masa de tratament, imagini care se compară cu cele de la CT-ului de planning și pe baza cărora se pot ajusta eventualele erori sau modificări apărute în timp la nivelul tumorii sau organelor de risc.

Citește și:

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăii, nr.42, Otopeni, Jud. Ilfov

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești, Jud. Cluj

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba