Cancerul în sfera ginecologică

Patologia malignă onco-ginecologică ocupă locul al doilea mondial ca incidență în cancerele sexului feminin. România ocupă, din păcate, un loc fruntaș în Europa în ceea ce privește incidența și mortalitatea acestor cancere.

Virusul HPV este responsabil de majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. Screeningul este reprezentat de către citologia Babes Papanicolau, examinare ce este recomandată anual la întreaga populație feminină activă sexual. În cazul in care citologia ridică suspiciuni, colposcopia și biopsia colului uterin rămâne standardul de aur in ceea ce privește confirmarea diagnosticului de cancer.

Ce simptome prezintă aceste tumori?

Simptomatologia acestei patologii este diversă. Cazurile incipiente pot fi asimptomatice. Pe măsură ce boala evoluează apar simptome locale cu sângerări (metroragie) pe cale vaginală ce poate fi asociată cu secreții anormale și cu dureri pelvine.

Care este tratamentul optim?

Tratamentul cancerului de col uterin este diferit în funcție de stadiul bolii și de momentul diagnosticării acesteia. În stadiile incipiente chirurgia este metoda standard, histerectomia totală cu anexectomia bilaterală si limfadenectomia pelvină asigurând curabilitatea. Radioterapia și brahiterapia este o metodă de tratament adjuvantă în aceste stadii, având ca scop scăderea ratei de recidive locale.

În cazul tumorilor avansate loco-regional, cu invazie în organele din jur sau la nivel ganglionar, tratamentul oncologic de elecție este radioterapia externă alături de chimioterapia concomitentă si brahiterapie. Tehnicile moderne de radioterapie de tip IMRT-VMAT disponibile în cadrul clinicilor Amethyst asigură o administrare sigură a dozei de radiație ionizantă la nivel tumoral cu minime efecte secundare.

Tumorile maligne ginecologice mai sunt reprezentate de către cancerul de corp uterin sau de cel vulvar, însă cu o incidență mai scăzută decât cea a colului uterin. În aceste cazuri chirurgia este atât metoda de diagnostic cât și de tratament, radioterapia fiind un tratament adjuvant.

În stadiul IV, radioterapia externă este folosită ca tratament paliativ cu scop antialgic sau decompresiv oferind un control local bun și crescând astfel calitatea vieții acestor paciente.

Ca și pacientă cu patologie onco-ginecologică cum pot afla dacă am nevoie de radioterapie externă?

Toate pacientele confirmate cu diagnostic de tumoră malignă a sferei ginecologice au nevoie de un consult de oncologie medicală si de radioterapie. Indicația de radioterapie externă este dată de către o comisie oncologică, după o analiză atentă a factorilor de risc clinici, patologici si imagistici a pacientei.

Cum putem evita această patologie?

Incidența acestor patologii poate fi scăzută prin consult ginecologic regulat coroborat cu o politică de informare, screening și vaccinare anti-HPV a populatiei feminine a României. Astfel se pot evita cazurile avansate ale acestor boli, cu creșterea substanțială a supraviețuirii generale și cu scăderea atât a incidenței cât și a mortalității.

Dr. Mihai Zerbea
Medic Specialist Radioterapie
Amethyst Radioterapie Timisoara

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba