Comisia Oncologică

Ceea ce ne diferențiază este implicarea întregii noastre echipe de specialiști în elaborarea unei strategii terapeutice care să ducă la obținerea unui rezultat bun în tratamentul afecțiunilor oncologice. În acest scop se organizează Tumor Board-ul sau Comisia Oncologică in cadrul careia, alaturi de echipa specialistilor nostrii participa si medici experţi în diferite specialităţi medicale In cadrul Comisiei, se analizează, se discută şi se evaluează starea medicală şi opţiunile de tratament ale unui pacient oncologic precum şi strategia terapeutică de urmat.

Într-adevăr, cea mai mare provocare în gestiunea afecţiunilor oncologice este reprezentată de combinarea cu success a câtorva linii de tratament şi practici precum chimioterapia, chirurgia, radioterapia, hormonoterapia etc. Acest lucru reprezintă deasemenea o provocare pentru echipa multidisciplinară a Comisiei Oncologice.

Această echipă multidisciplinară este formată din specialiştii clinicii Amethyst – radioterapeuţi şi oncologi – medicii curanţi care s-au ocupat de caz până în momentul respectiv, precum şi toţi ceilalţi specialişti implicaţi în tratamentul pacientului în cauză (medic pneumolog pentru afecţiuni la plămâni, medic ginecolog pentru afecţiuni din sfera ginecologică, medic ORL pentru afecţiuni din zona ORL, medic urolog pentru afecţiuni la prostată, etc.).

Decizia de tratament a cancerului este întotdeauna o decizie colectivă integrată luată în funcţie de recomandările specialiştilor fiecărui pacient, istoricul său medical şi evoluţia stării sale de sănătate, precum şi în funcţie de protocoalele internaţionale în radioterapie.

Din acest motiv, primul şi cel mai important pas al tratamentului este analiza istoricului medical şi colectarea tuturor diagnosticelor anterioare, puse la dispoziţie de către pacient în ordinea lor cronologică.

Scopul principal al Comisiei Oncologice este de a imbunătăţi calitatea serviciilor medicale, deoarece reuneşte toţi specialiştii în măsură să facă paşii necesari în diagnosticarea potrivită a afecţiunii şi să creeze imaginea de ansamblu a cazului prezentat pentru ca în final să adopte împreună metoda de tratament corectă şi conformă protocoalelor în vigoare.

Totodată, întrunirea Comisiei Oncologice contribuie la stabilirea unor linii de comunicare directe între membrii echipei multidisciplinare, şi astfel facilitează acumularea de experienţă în managementul afecţiunilor cancerigene. La Clinica Amethyst, Comisia Oncologică se întruneşte zilnic pentru a dezbate şi pentru a analiza riguros toate elementele cazurilor care ajung în atenţia noastră pentru a răspunde astfel cât mai bine nevoilor unui pacient oncologic.

În urma fiecărei Comisii, deciziile de tratament sunt comunicate medicului curant prin care pacientul a ajuns la Centrul Amethyst.