2 Iunie – Ziua supraviețuitorului de cancer

Mă numesc Alina și cum 5 ani am fost diagnosticată cu cancer colorectal stadiul 4. Astăzi este ziua mea! Sunt o supraviețuitoare a cancerului! Fac parte, ca foarte foarte mulți alții, din categoria celor „puternici”.

Am ajuns să mă împrietenesc cu tot ce avea legătura cu boala mea, că să o pot depăși. Așa că „m-am împrietenit” cu botoșeii albaștri de la Amethyst, cu doamnele de la recepție, cu asistentele, cu medicii, tehnicienii, farmaciștii … cu fluturașii de la branule, cu bolnavii lângă care îmi luam porția de viața și în final cu CHIMIOTERAPIA. Prima întâlnire cu ea a fost … interesantă… M-am întins pe patul unde urma să fac perfuzia, a venit d-na asistentă cu o „chestie” din plastic, transparentă, a agățat-o pe suport și a vrut să mi-o lege de fluturas. Întreb:

– Asta-i chimioterapia MEA?

– Da.

– Vă rog să mi-o dați un pic în mână, am ceva de vorbit cu ea.

A zâmbit d-na asistentă (o femeie mărunțică, brunetica, și foarte amabilă). Mi-a dat-o … M-am uitat la ea, am întors-o pe toate părțile și i-am spus: Draga mea prietenă, în tine îmi pun întreaga mea speranța, te rog să-ți faci treaba în toate cotloanele trupului meu. Te rog să „umbli” peste tot, te rog să mă faci bine! Am încredere în tine! Dumnezeu fie cu noi! Și am început lupta. Ne-am întâlnit de 12 ori timp de 8 luni și am încercat să ne facem, reciproc, viața cât mai plăcută :). Dar nu despre luptă vreau să vă vorbesc acum… ci despre faptul că au trecut aproape 5 ani de-atunci și între timp mi-am făcut mulți mulți prieteni, toți OAMENI BUNI, iar prietena Chimio a rămas în trecut. Îmi amintesc de ea, de fiecare dată când sunt rugată să asist câte un bolnav când face chimio și în gând îi mulțumesc și o rog să aibă grijă de „încă unul” și „încă unul” și…. Și sunt foarte mulți… Lupta mea acum este de a schimba perspectiva bolii oncologice, de a informa oamenii că, el,  cancerul, poate fi învins sigur, dacă îl depistezi cât mai repede, dacă îl ataci pe drumul cel mai bine fortificat cu oncologi, chirurgi, specalisti în domeniu, cu multă încredere și putere de luptă, cu informații corecte, cu deschidere în a asculta sfaturile celor trecuți prin același traseu și cu puterea de decizie asupra propriei vieți, chiar cu riscul de a supăra sau deranja anumiți prieteni, medici, cunoștințe, care văd traseul vieții tale în alt mod.

Tu ești cel care decizi pentru viața ta! Totdeauna! Ai o singură viața, tu ești cel care trebuie să-ți asumi totul! Vei ajunge să-ți asumi și noua viața de după diagnosticul oncologic :). O viața mai plină, mai frumoasă, o viața în care vezi când înmuguresc copacii, simți când crește iarba, trăiești fiecare răsărit de soare, fiecare lună plină, vezi care sunt adevăratele probleme, te bucuri de prezența fiecărui prieten în viața ta, prețuiești fiecare secundă și te iubești în primul rând pe tine!

În cadrul Asociației Oameni buni, pe care o conduc, împărtășesc cu bolnavii oncologici, toate soluțiile pe care eu le-am pus în aplicare și care au dat rezultate în cazul meu. Am înființat și un grup închis pe facebook „Viața după diagnosticul oncologic”, unde vorbim un pic mai deschis despre problemuțele noastre.

În timpul întâlnirilor pe care le organizăm în cadrul Asociației Oameni buni, încerc să creez un cadru cât mai sigur pentru bolnavi, unde să se simtă înțeleși, nu judecați, unde, împreună căutam soluții. Aduc specialiști care să le dea informații foarte bine documentate, care să-i ajute să continue lupta și să le dea puterea de a-și face planuri de viitor pe termen lung.

Internetul este plin de informații, bune și mai puțin bune, în care te poți pierde uneori și să o apuci pe căi greșite. E foarte greu să faci diferența intre informațiile cu adevărat medicale și cele care care se doresc un pont bun de a face averi, promitind medicamentul minune care vindecă  maladia.

Tocmai pentru a nu pica în plasa vracilor, am inițiat un proiect „Subiecte fierbinți în nutriția oncogica” împreună cu d-na dr nutrionist Irina Mateies, unde bolnavii oncologici au ocazia să afle cum pot face față acestui diagnostic, folosind informațiile corecte, documentate și cu fundament științific.

Pentru acceptarea cicatricilor dobândite în urma tratamentelor oncologice, pentru a ne accepta noul trup (uneori mutilat vizibil), am dat naștere unui proiect emoționant: (On)Cool Art- body painting pe cicatrici oncologice, care în acest an va fi la a-3-a ediție. Ne-am pictam viața pe cicatrici, încercând să îndulcim un pic cuvântul cancer, scoțând frumosul din urât… un alt fel de exprimare a îndemnului: „Trăiește clipa!” Îmi doresc ca acest proiect, să nu rămână doar un proiect, ci să se transforme într-o mișcare, prin care să demonstrăm că iubirea propriei persoane după trauma unui tratamet oncologic și urmele căpătate pe parcursul tratamentului, nu sunt motive de stânjeneală ci, din contra, sunt pietre vii care ne aminteasc cât de puternici sunt cei ce au castigat această luptă cu boala. (On)Cool Art este un proiect de suflet, pentru sufletele îmbogățite de experiența bolii oncologice, un proiect terapeutic, pentru toți deopotrivă: cei care au învins boala, cei care au fost suport dar și pentru cei care au o perspectivă greșită asupra “cancerului”. Îmi doresc să ies în lume cu tablourile (On)Cool Art, să fac o „Caravana a speranței”, să vorbesc despre viața, iubire, acceptare, schimbare și despre toate sentimentele și stările prin care treci când faci cunoștința cu cancerul. Eu cred că cine a experimentat boala oncologică și a depășit-o cu bine, nu poate să tacă. După ce ai trecut prin iad, că să renaști din propria cenușa, să renaști din nimic și să crești atât de frumos, nu ai cum să taci. Îți doreșți să ajuți, îți dorești să te implici, să cauți soluții și pentru alții. Înțelegi că fericirea ta stă în fericirea celor din jurul tău. Înveți să iubești totul și să te bucuri din plin de fiecare secundă din viața ta! Doar după o astfel de experiența înțelegi că ceea ce contează este viața din anii tăi, nu anii din viața ta!

Împreuna cu beneficiarii asociației, organizăm întâlniri de „Arterapie”, unde coasem, pictăm, împâslim lână, croșetăm, brodăm, confecționăm mărțișoare și tot felul de lucrușoare pe care le valorificăm, iar banii adunați, sunt direcționați către cauze umanitare.

Consilierea psihologică, este o acțiune permanentă pentru noi. O facem prin orice metodă: cercuri de sprijin, întâlniri online, vizită la domiciliu, întâlniri în parc, telefonic, mail sau discuții pe facebook și cu pacienți din toată țara.

Deschidem uși către medicii specialiști, oncologi, chirurgi, analize de specialitate etc, iar mai nou am început chiar să găsim locuri de cazare pentru cei care vin să se trateze la Cluj. Unul din visele noastre este ca la un moment dat, să avem posibilitatea să oferim propriile noastre locuri de cazare bolnavilor. Le luăm pas cu pas și avem convingerea că toate se vor întâmpla, atunci când trebuie să se întâmple :).

Toate activitățile pe care le desfășurăm în cadrul Asociației Oameni buni sunt gratuite atât pentru bolnavii de cancer cât și apartinatorilor acestora. Avem așa multe planuri de viitor, avem așa multe idei! Încet dar sigur, OAMENII BUNI se adună și se implică în viața semenilor! Fără ajutorul comunității nu am fi reușit să realizăm așa multe, nu am fi reușit să ajutăm atâția oameni. Vă mulțumim pentru că aveti incredere în noi! Vă mulțumim pentru că vă implicați, vă mulțumim pentru că vă pasa! Persoanele diagnosticate cu cancer au nevoie de o comunitate care să le aducă speranță și soluții, au nevoie să nu se simtă singuri, au nevoie de tratament, au nevoie de vindecarea trupului. Aproape în egala măsură au nevoie de găsirea liniștii sufletești. Au nevoie de îndrumare. Noi încercăm să le oferim pe toate acestea. Cu ajutorul vostru, le vom putea oferi împreună mai mult.

Daca vă doriți să ajutați, să vă implicați și să găsiți soluții și pentru alții, atunci sigur sunteți OAMENI BUNI!

Nu ezitați să ne contactati, oriunde v-ați afla!

Ne găsiți pe facebook pe pagina: https://www.facebook.com/asociatiaoamenibuni

și pe mail: proiecte@asociatiaoamenibuni.ro

Suntem aici pentru voi !

La mulți ani tuturor supraviețuitorilor de cancer! Gânduri bune!

Alina Nistor
Președinte ASOCIAȚIA OAMENI BUNI
Cluj-Napoca

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba