Beneficiile chimioterapiei în tratamentul carcinomului nazofaringian

Asocierea chimioterapiei cu radioterapia îmbunătățește semnificativ șansele pacienților cu carcinom nazofaringian non-metastazic.

Mai mult decât atât, cel mai mare avantaj este dat chiar de administrarea concomitentă a chimioterapiei, precizează Jean Pierre Pignon de la Institutul Gustave-Roussy din Villejuif, Franța și colegii săi.

Avantajele adiției chimioterapiei adjuvante sau de inducție în contextul utilizării concomitente a celor două tipuri de terapie necesită evaluări suplimentare, afirmă autorii studiului în „The Lancet Oncology.”

Această actualizare a unei meta-analize precedente include 19 studii clinice cuprinzând 4806 pacienți cu carcinom non-metastzic netratat anterior, ținuți sub observație 7,7 ani, în medie.

Combinarea chimioterapiei cu radioterapia extind semnificativ rata de supraviețuire globală cu 6,3% în decurs de 5 ani, înregistrând un risc de eroare de 0,79.

Avantajele ratei de supraviețuire globală sunt demonstrate de date statistice care exclud studiile clinice cu mai puțin de 100 pacienți sau dacă aceștia au fost ținuți sub observație pentru mai puțin de 5 ani, raportează echipa.

Chimioterapia în asociere cu radioterapia reduc semnificativ riscul progresiei tumorii cu 25% și mortalitatea cauzată de cancer cu 24% spre deosebire de utilizarea exclusivă a radioterapiei. Iar chimioterapia nu a fost asociată cu o creștere a deceselor ce nu sunt legate de cancer.

Pe deasupra, pacienții ce au beneficiat de chimioterapie asociată radioterapiei prezintă un control loco-regional și la distanță îmbunătățite, cu un risc de eroare de 0,73, respectiv 0,67 față de cei tratați exclusiv cu ajutorul radioterapiei.

Când participanții au fost sortați în funcție de coordonarea chimioterapiei, s-a relevat faptul că rata de supraviețuire a crescut semnificativ în cazul pacienților ce au primit concomitent chimioterapie, cu un risc de eroare de 0,65 în cazul celor cărora li s-a administrat chimioterapie adjuvantă și unul de 0,80 în cazul celor ce nu au beneficiat de aceasta, dar nu prezintă îmbunătățiri în cazul pacienților ce au primit doar chimioterapie adjuvantă sau numai de inducție.

„Această meta-analiză individuală a pacienților confirmă avantajele asocierii chimioterapiei și radioterapiei în carcinomul nazofaringian; cel mai mare avantaj a fost localizat în grupul pacienților ce au beneficiat de administrarea concomitentă,” concluzionează echipa.

Sursa : news-medical.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba