Beneficiile tehnicii de iradiere Deep Inspiration Breath Hold (DIBH) în cancerul mamar

Este bine cunoscut faptul că radioterapia în cancerul de sân aduce beneficii în controlul local și  supraviețuire. În lumina îmbunătățirii continue a ratelor de supraviețuire pentru pacientele cu cancer mamar, o continuă preocupare este reducerea efectelor secundare cauzate de iradiere, în special a celor tardive de la nivelul cordului și plămânilor.

Studiile retrospective și  trialurile randomizate au arătat că riscul de mortalitate cardiacă și de evenimente coronariene acute este mai mare după radioterapia pentru cancerul de sân stâng . Riscul de toxicitate cardiacă este influențat și de alți factori : de patologia cardiacă asociată și de chimioterapia cardiotoxica , aceste efecte pot să nu fie sinergice. Astfel încât scăderea dozei de iradiere la nivel cardiac are o importantă majoră .

 Pentru a reduce semnificativ  riscul posibilelor toxicitati cardiace, în cadrul Clinicilor Amethyst utilizăm tehnici moderne și avansate de radioterapie  cum este  tehnica Deep Inspiration Breath Hold ( DIBH) – iradierea în inspir profund .

Ce este DIBH ?

DIBH este o tehnică de radioterapie în care pacienta inspiră adânc și menține această respirație timp de 20-30 de secunde atât în momentul efectuării CT-ului de planning cât și în timpul tratamentului, în timp ce radiația este livrată. În inspirul profund plămânii se umplu de aer, volumul pulmonară se mărește, iar inima se va îndepărta de peretele toracic și de zona care se dorește a fii iradiată. DIBH este utilă în situațiile în care este necesară radioterapia în regiunea toracică , pentru a evita iradierea cordului .

Pentru ce este folosită tehnică DIBH?

Utilizată în anumite situații,  pentru a reduce la minimum doza de iradiere la nivelul inimii, dar și la nivel pulmonar .  Folosită în special pentru  cancerul mamar stâng ,dar și pentru alte tumori cu localizare toracică, mediastinală sau în abdomenul superior.

Ce înseamnă DIBH pentru pacient?

DIBH implică o potrivire în livrarea radiației  cu respirația pacientului, pentru a limita volumul cardiac care este expus fasciculului de radiații în timpul tratamentului . Echipa de radioterapie va instrui și antrena pacientul înainte de începerea tratamentului . Doar în timpul inspirației profunde  menținute câteva secunde, fascicolul de radiație va funcționa . Dacă în orice moment pacientul își schimbă respirația iradierea va fi întreruptă , și va fi reluată doar în poziția corectă a respirației.

Inima se îndepărtează de zona iradiată (reprezentată de chenarul alb) pe măsură ce plămânii se umpulu cu aer.

Atingerea aceleași poziții de reținere a respirației pe tot parcursul tratamentului poate fii dificilă , respirația pacientului poate fii în moduri diferite în momente diferite, iar aceste mișcări pot afecta calitatea iradierii. DIBH este folosită împreună cu o nouă tehnologie de poziționare și monitorizare a mișcării numită AlignRT care monitorizează întreagă zonă de tratament, pentru a se asigura că poziția de menținere a respirației este exact aceeași în fiecare zi, iar fascicolul de radiație este activat numai atunci când pacientul se află în poziția corectă.  Un mic ecran este poziționat deasupra capului pacientului pentru al ghida către poziția corectă pentru fiecare inspirație profundă, și permite controlul respirației în timpul tratamentului.

Tehnică DIBH utilizata in cadrul Clinicilor Amethyst este un instrument important pentru reducerea semnificativă a toxicității cardiace asociată cu scăderea dozei medii la nivelul inimii, dar și la nivel pulmonar . Beneficiul cel mai mare îl au pacientele cu cancer mamar stâng și iradierea ganglionilor mamari interni.

Tehnică DIBH utilizata in cadrul Clinicilor Amethyst este un instrument important pentru reducerea semnificativă a toxicității cardiace asociată cu scăderea dozei medii la nivelul inimii, dar și la nivel pulmonar . Beneficiul cel mai mare îl au pacientele cu cancer mamar stâng și iradierea ganglionilor mamari interni.

Dr. Anamaria Sipos
Medic Specialist Radioterapie Amethyst

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba