Brahiterapia în tumorile din sfera ginecologică

Brahiterapia este o formă de radioterapie în care sursa de iradiere este plasată în vecinătatea tumorii, permițând administrarea unei doze mari de radioterapie în tumoră, în timp scurt.

Dr. Iuliana-Ramona Giurgiu
Medic Primar Radioterapie, Amethyst Otopeni

Brahiterapia deține un rol important în tratamentul cancerelor ginecologice ( col, corp uterin, vagin și mai rar vulvar) fiind folosită în combinație cu radioterapia externă, chirurgia sau cu ambele. Numeroase studii au demonstrat indubitabil ameliorarea semnificativă și substanțială (cu 20- 25 %!) a controlului bolii și a supraviețuirii pacientelor cu cancer de col uterin, care nu poate fi egalată de nici o formă de  radioterapie externă, indiferent cât de sofisticată.

Practic, brahiterapia utero-vaginală este în 2020 OBLIGATORIE  în orice demers non-chirurgical cu intenție curativă  în cancerul de col uterin, asociată radioterapiei externe și adesea chimioterapiei pe baza de Platină. Indicațiile chirurgiei radicale în cancerul de col uterin sunt în prezent limitate extremelor (stadii  foarte incipiente IA-IB1 sau , din contra, stadii cu invazie vezicala sau/și rectala= IVA), fiind eclipsate de rezultatele foarte bune pe care le oferă asocierea brahiterapiei.

Modul de administrare a acestei tehnici a evoluat de-a lungul timpului, astfel încât actual există posibilitatea de a livra un tratament personalizat pacientei în condițîi de maximă siguranță și cu protejarea organelor la risc (organele sănătoase din vecinătatea tumorii).

În Clinicile  Amethyst  din România (Otopeni și Cluj) efectuăm zi de zi  brahiterapie aliniată la standardele internaționale (echipament tip HDR remote-controlled afterloading, sursă de Ir 192), asigurând și o toleranță adecvată din partea pacientei. În acest sens brahiterapia utero-vaginală se administrează în sedare profundă și cu tratament antialgic adecvat astfel încât, deși pacienta se prezintă la tratament timorată de informațiile false despre durerea provocată de această terapie, se relaxează când medicul îi explică pas cu pas procedura și ulterior, în timp real, când tratamentul este administrat fără durere.

Prof. Dr. Gabriel Kacsó
Medic Primar Radioterapie și Oncologie Medicală, Amethyst Cluj

Clinica din Cluj asigura și tehnici particulare de brahiterapie interstițiala (pentru cancere ginecologice dar și alte tipuri, precum  cele de prostată, sarcoame de părți moi, cancere mamare, din sfera ORL etc)

În Clinicile Amethyst  brahiterapia este ghidată imagistic CT permițând definirea cu precizie a volumului tumoral și a organelor la risc (vezica urinară, rectul, ansele intestinale, sigmoidul), reducând astfel toxicitatea asociată tratamentului.