Efectele eficiente ale radioterapiei combinată cu terapie hormonală în tratarea cancerului de prostată

Bărbaţii în vârstă, care suferă de cancer de prostată, îşi pot prelungi perioada de supravieţuire dacă primesc o terapie care reuşeşte să combine radioterapia cu terapia cu hormoni. Cu toate acestea, mulţi pacienţi nu primesc tratamentul corect, conform cercetătorilor americani. Terapia combinată a salvat cu aproape 50% mai multe vieţi în rândul pacienţilor cu vârste cuprinse între 78 şi 85 de ani, ce suferă de prostată locală avansată, spre deosebire de terapia cu hormoni, simplă, necombinată.

Cercetătorii au spus că acest cancer local de prostată avansat apare atunci când boala se extinde şi în afară, dar totuşi în apropierea prostatei, reuşind să transforme boala în tumori mai agresive care sunt predispuse la metastaze şi care pot deveni fatale. Studiile anterioare au arătat că aproximativ 40% din pacienţii care suferă de cancer agresiv de prostată sunt trataţi doar cu terapie hormonală, sugerând, destul de evident că există un grup semnficativ mare de persoane care ar putea beneficia de radioterapie.

31,541 de bărbaţi cu cancer de prostată, cu vârste ce variază între 65 şi 85 de ani au făcut parte dintr-un studiu. După 7 ani de urmărire şi monitorizare, s-a constatat că pacienţii cu vârsta cuprinsă între 76 şi 85 care au fost supuşi tratamentului radioterapeutic combinat cu terapie hormonală au înregistrat cu 49% mai puţine decese decât pacienţii care au primit doar terapie hormonală. Grupul de pacienţi mai tânăr, cu vârste cuprinse între 65 şi 75 de ani, cu tratament radioterapeutic combinat cu cel hormonal au înregistrat cu 57% mai puţine decese decât cei care au primit doar terapie cu hormoni.

Principalul autor al studiului a declarat: „Imposibilitatea de a utiliza tratamente eficiente pentru pacienţii în vârstă care suferă de cancer este o preocupare cu privire la calitatea îngrijirii sănătăţii, în Statele Unite. Radioterapia combinată cu terapia hormonală este un tratament util pentru bărbaţii care suferă de cancer agresiv de prostată. Terapia combinată are efecte secundare minime, fiind tolerabilă şi eficace în tratarea cancerului de prostată”. Bekelman a cerut pacienţilor să vorbească cu medicii lor, iar medicilor a cerut să reducă utilizarea doar a terapiei hormonale (fără radioterapie).

Sursa: http: www.medindia.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba