Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent şi mai grav tip de cancer. Cancerul de plămâni este cel mai des întâlnit în România. Peste 11.000 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an, majoritatea la bărbaţi (8.500 de cazuri din 11.000).

Fumatul reprezintă cauza a 85–90% din cazurile de cancer pulmonar. Persoanele care fumează prezintă un risc de 15 ori mai mare să moară de cancer pulmonar decât persoanele care nu au fumat niciodată.

Plămânii
Plămânii au două scopuri principale:

  • Transferă oxigenul în sânge în momentul inspiraţiei
  • Elimină dioxidul de carbon din sânge în momentul expiraţiei

Plămânii sunt compuşi dintr-o serie de secţiuni numite lobi. Plămânul stâng este format din doi lobi. Plămânul drept este mai mare şi este format din trei lobi.

Tipuri de cancer pulmonar
Cancerul care porneşte din plămâni se numeşte cancer pulmonar primar. Cancerul care începe dintr-o altă parte a corpului şi se extinde la plămâni este cunoscut sub numele de cancer pulmonar secundar.

În funcție de tipul de celule declanșatoare de tumori maligne, cancerul pulmonar primar este clasificat în 2 tipuri:

  • Cancerul pulmonar non-microcelular (subclasificat în trei tipuri diferite: carcinom scuamos, adenocarcinom şi carcinom cu celule mari) este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar, contabilizând aproximativ 88% din toate cazurile.
  • Cancerul pulmonar cu celule mici reprezintă aproximativ 12% din toate cazurile; este mai agresiv decât cancerul pulmonar non-microcelular, răspândindu-se mult mai rapid.

Simptome ale cancerului pulmonar

Cauzele şi factorii de risc ai cancerului pulmonar

Diagnosticarea cancerului pulmonar

Tratamentul cancerului pulmonar