Ce este brahiterapia?

Conf. Dr. Kacso Gabriel
Conf. Dr. Kacso Gabriel

Pentru cei care se luptă cu cea mai dură boală incurabilă, această procedură este una ce poate fi salvatoare. Cât de eficientă și ce efecte adverse are însă această procedura ?

Ne oferă detalii medicul Gabriel Kacsó, medic primar de Radioterapie și Oncologie Medicală, coordonatorul echipei medicale din Centrul de Radioterapie Amethyst Cluj și conferențiar Universitar la UMF « Iuliu Hațieganu » Catedră de Oncologie, fiind coordonatorul Cercului Științific Studențesc de Oncologie.

“Brahiterapia este o formă de iradiere puternică, direct în tumoră. Sursă radioactivă (Iridiu 192) este de circa 1 mm diametru și se plasează în interiorul tumorii sau în imediată ei vecinătate cu ajutorul unor aplicatori de plastic sau/ și de metal (ovoide, sonde, ace sau tuburi de plastic), în anestezie locală , generală sau rahianetsezie. Iradierea propriu-zisă durează în jur de 10-15 minute dar procedura în ansamblu poate dura câteva ore, funcție de complexitatea cazului. Pacientul nu este internat, în aceeași zi poate pleca acasă”, dă asigurări specialistul.

Brahiterapia este practic obligatorie în tratamentul cancerelor ginecologice (col uterin, dar și cele de vagin, vulvă sau corp uterin) care nu necesită operație, fie că nu e necesar să fie operate pentru că pot fi vindecate cu aceeași rată de succes prin asocierea brahiterapiei la radioterapia externă, fie sunt prea avansate că să poată fi operate de la început.

Citeste mai mult aici

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba