Care sunt implicațiile pe termen lung pentru copiii diagnosticați cu un tip de cancer ce le afectează vederea?

Cea mai mare parte a metodelor de prevenire a îmbolnăvirilor pun accentul pe gestionarea și eliminarea bolilor copilăriei cât mai repede și mai eficient posibil, și pe bună dreptate.

Un studiu recent, publicat în revista Cancer, a urmărit pacienții care au avut, în tinerețe, și au supraviețuit unui diagnostic de retinoblastom – o tumoare a ochiului.

Ratele de supraviețuire pentru pacienții cu retinoblastom în America sunt excelente, cifrele demonstrând că mai mult de 97% dintre aceștia pot depăși, din punct de vedere al supraviețuirii, o perioadă de 5 ani de la ultimul tratament. Totuși, există puține informații sunt disponibile privind afecțiunile viitoare ale supraviețuitorilor și a stării lor generale de sănătate.

Studiile anterioare care au investigat aceste aspecte privind sănătatea supraviețuitorilor cu retinoblastom au fost limitate în privința dimensiunii eșantionului și domeniului de aplicare a investigațiilor.

Cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York City, NY, au decis, însă, să realizeze niște investigații lărgite. Ce le rezervă viitorul copiilor diagnosticați cu această boală?

Echipa a constatat că supraviețuitorii retinoblastomului aveau într-adevăr un risc ulterior de manifestare a unor probleme de sănătate în comparație cu lotul martor. Cancerele secundare au fost proeminente, în special în grupul supraviețuitorilor bolii cancer care au experimentat retinoblastom la ambii ochi. Despre aceste persoane se cunoaște faptul că au o predispoziție genetică de a dezvolta noi tipuri de cancer.

Într-o notă mai pozitivă, atunci când cercetătorii au eliminat noile tipuri de cancer și persoanele cu probleme de vedere din cumulul de date centralizate, au descoperit că pacienții care au suferit de retinoblastom la un singur ochi nu au înregistrat nicio scădere semnificativă în starea generală de sănătate, comparativ cu persoanele cu o vârstă, sex și rasă similare. De fapt, marea majoritate a supraviețuitorilor cu retinoblastom și-au evaluat starea de sănătate ca fiind „excelent de bună”.

Din cei 1,223 de supraviețuitori ai unei tumori cerebrale, doar 22,5% au avut deficiențe de vedere. Medicii au descoperit, de asemenea, că pierderea vederii în copilărie nu a afectat psihologic starea generală de sănătate la vârsta adultă. Dar, pentru persoanele care au suferit orbire la ambii ochi, au existat unele efecte negative asupra calității generale a vieții.

Sursa: Medical News Today

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba