Sănătos sau bolnav? Veziculele celulare pot avea răspunsul

Cercetătorii de la Rutgers oferă o perspectivă asupra genelor care pot contribui la răspândirea cancerului sau la vindecarea rănilor.

Oamenii de știință de la Rutgers au descoperit căi biologice la viermii inelați care oferă o perspectivă nouă asupra modului în care veziculele eliberate de celule pot avea efecte benefice asupra sănătății, cum ar fi repararea țesuturilor, sau pot juca rolul diabolic de transmitere a semnalelor care declanșează bolile cronice sau a celor neuro-degenerative precum cancerul sau Alzheimerul.

Într-un nou studiu, publicat în Current Biology, cercetătorii au izolat și au creat profilul veziculelor de dimensiuni submicronice eliberate de celule, cunoscute sub numele de vezicule extracelulare (SEV) în adulții C. elegans și au identificat 335 gene care furnizează informații importante cu privire la biologia viermilor și relația acestora cu bolile umane.

Timp de câteva decenii oamenii de știință credeau că materialul eliberat de unele celule umane – care poate fi observat numai prin microscoape electronice high-tech – nu reprezintă nimic mai mult decât deșeuri biologice.

În timp, această teorie s-a schimbat – iar acum cercetătorii dețin o mai bună înțelegere a rolului pe care veziculele o joacă în cancer, boli infecțioase și boli neurodegenerative – însă, oamenii de știință încă nu sunt de acord asupra modului în care aceleași substanțe sau vezicule pot determina rezultate biologice diferite.

Dar Barr a declarat că, în urma studiilor asupra elegans C., care dețin multe gene similare cu cele umane, oamenii de știință de la Rutgers au identificat noi căi care ar putea controla producția de vezicule eliberate de celule și încărcăturile acestora, inclusiv proteinele ​​responsabile pentru boala de rinichi polichistic, afecțiunea cea mai frecvent moștenită la om.

Prin înțelegerea modului în care celulele realizează pachetele de proteine, lipide și acizi nucleici în vezicule, tratamentele farmaceutice și terapiile ar putea fi dezvoltate astfel încât, de exemplu, să poată opri celulele canceroase de a produce vezicule care transportă încărcăturile ce determină creșterea tumorilor.

„Când vor ști exact cum funcționează, oamenii de știință vor putea folosi veziculele în avantajul organismului”, a declarat Barr. „Acest lucru înseamnă că veziculele patologice care ar putea provoca o boala pot fi blocate și cele terapeutice care pot ajuta la vindecarea afecțiunilor ar putea fi proiectate pentru a transporta încărcătura benefică în vindecarea bolilor.”

Sursa: Rutgers.edu

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba