Comisia oncologica – siguranta unui tratament corect

Comisia oncologică = Tumor Board (TB) este o întâlnire multidisciplinară a echipei, la care lucrează împreună medici de  diferite specialități împărtășind îndeaproape deciziile clinice necesare pentru managementul  pacientului oncologic.

Compoziția este variabilă, în funcție de tipul de patologie discutat. Că instrument organizațional, comisiile  sunt gândite pentru a optimiza rezultatele pacienților și pentru a îmbunătăți îngrijirea și performanțele acestora.

Este cea mai bună abordare a cazurilor oncologice, în acest fel se stabilește cea mai bună decizie terapeutică legată de tratament și îngrijirea pacientului.

Datele din literatura de specialitate ne arată că aceste întâlniri au un impact asupra supraviețuirii, calitatea vieții pacientului crește, integrarea în viața profesională și socială dar și gestionarea reacțiilor adverse ale tratamentului.

Studiile publicate ne demonstrează cu cifre impactul TB  și anume: pană la 50% din pacienți au planul terapuetic modificat; acuratețea diagnosticului creste cu peste 90% ; îmbunătățirea supraviețuirii s-a semnalat în cancerele colorectale, ORL, sân, esofag și pulmonare.

În cancerele rectale pacienții discutați în TB au o mortalitate postoperatorie mai redusă.

De asemenea implementarea TB duce la o reducere a timpilor de așteptare de la diagnostiuc la primul gest terapeutic cu o medie de 3 săptămâni. Prin urmare, comisia oncologică, așa cum există în cadrul Clinicilor Amethyst, reprezintă cea mai bună abordare a managementului pacientului oncologic și ar trebui să fie implementată de la formularea diagnosticului în toate etapele ingirijirii pacienților, pană în faza de urmărire post-terapeutică.

Dr. Laurentiu Bujor
Medic Primar Radioterapie si Medic Specialist Oncologie Medicala
Amethyst Radioterapie Bucuresti

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba