Un simplu test de sânge ar putea detecta cancerul precoce

Compania de tehnologii genetice Illumina este pe cale să dezvolte un procedeu care ar putea detecta în câteva secunde semne de cancer la persoanele sănătoase, pe baza a doar câteva picături de sânge.

Imaginați-vă că un simplu test de sânge ar putea detecta cazurile de cancer la persoanele sănătoase înainte de apariția oricăror simptome.

Bazându-se pe un fond de 100m$ (69m £) oferit de renumiții fondatori tech Bill Gates și Jeff Bezos, o nouă companie este pe cale să dezvolte o tehnică ce va revoluționa medicina.

Numită Graal, compania a fost înființată în SUA de Illumina, și dorește să își asume provocarea finală de a detecta orice tip de cancer – de la cancerul de sân, la cel pulmonar sau de prostată – doar prin testarea sângelui provenit de la persoanele sănătoase. Scopul: descoperirea semnalelor canceroase înainte de apariția vreunui simptom sau tumori, și astfel, salvarea vieților pacienților.

Deși alți cercetători au reușit să creeze teste de sânge pentru a detecta recidivele tumorale sau progresia cancerului, descoperirea semnelor timpurii ale cancerului în organismele considerate sănătoase este considerată a fi Sfântul Graal.

Tehnologia, cunoscută sub numele de „biopsie lichidă”, ar funcționa prin identificarea fragmentelor de ADN care prezintă semnături specifice cancerului, direct în sânge, pe măsură ce acestea se dezvoltă.

Mai mulți oameni de știință, inclusiv Cancer Research UK Manchester și Institutul Universității din Leicester din Marea Britanie, lucrează, în prezent, cu tehnologii similare.

La Universitatea din Leicester, cercetători ca profesorul Jacqui Shaw, încearcă să rezolve problema prin analizarea fragmentului ADN care să detecteze erorile specifice legate de tumori pe măsură ce acestea progresează.

„Sperăm că astăzi este un punct de cotitură în războiul împotriva cancerului”, a declarat Jay Flatley, director executiv Illumina și președinte al Graalului. „Prin crearea unei tehnologii care să permită depistarea precoce a cancerului la persoanele asimptomatice, printr-un simplu test de sânge, ne propunem să reducem masiv mortalitatea determinată de cancer prin detectarea bolii într-un stadiu curabil.”

Anul trecut, un test similar creat în Londra de către Institutul de Cercetare a Cancerului, a avut capacitatea de a detecta recidivele de cancer mamar cu aproape opt luni înainte de apariția vreunui simptom clar.

Sursa: Telegraph.co.uk

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba