Simptomele care anunță apariția cancerului de piele (I)

Cum să verificați pielea pentru observa semnele ce anunță cancerul de piele

Semnele cancerului de piele pot fi observate, de obicei, destul de ușor. Ele tind să apară mai frecvent pe pielea care este expusă la soare. Această informație vă va ajuta să remarcați apariția unor anormalități ale pielii imediat după producerea lor. Amintiți-vă să vă rugați partenerul sau pe altcineva în care aveți încredere să verifice aspectul pielii de pe spate sau din alte zone care nu pot fi observate cu ușurință. Acest lucru este foarte important dacă faceți plajă pe perioade îndelungate de timp sau dacă lucrați în mod regulat în aer liber (și ați fost expus la radiații ultraviolete)fără să vă acoperiți cu un tricou.

Alunițele care trebuie să fie verificate în regim de urgență

Există semne clare că o aluniță ar putea fi un melanom și ar trebui să fiți consultat de un medic. Este absolut necesar să faceți o vizită la medic imediat ce observați apariția unei noi alunițe sau o schimbare a pielii sau dacă aveți o aluniță care este:

 • din ce în ce mai mare;
 • și-a schimbat forma și are o margine neregulată;
 • și-a schimbat culoarea – a devenit mai închisă, a căpătat o
 • crustă sau are nuanțe multiple;
 • și-a pierdut simetria – cele două jumătăți ale aluniței nu arată la fel;
 • observați mâncărime sau este dureroasă;
 • sângerează sau a devenit iritabilă;
 • arată ca și cum ar fi inflamată;

Cercetările sugerează că alunițele cu 3 sau mai multe nuanțe diferite de negru sau maro sunt în mod special susceptibile de a fi melanom. Dacă aveți o zonă întunecată sub o unghie care devine din ce în ce mai mare și aceasta nu se întâmplă din cauza unei accidentări ar trebui să o verificați împreună cu medicul dumneavoastră.

Unde se dezvoltă de obicei cazurile de cancer de piele non-melanom

Cancerele de piele se pot dezvolta pe sau lângă alte excrescențe necanceroase (benigne) ale pielii. Ar trebui să anunțați medicul despre orice zonă a pielii care este deteriorată și nu se vindecă. Simptomele de cancer de piele non melanom pot fi similare cu simptomele altor boli ale pielii. Pentru aceasta e indicat să vă verificați orice simptom la medicul de familie. Medicul dumneavoastră nu va considera că îl deranjați pentru ceva banal. Acesta poate decide dacă simptomele trebuie să fie investigate în continuare.

Cum poate apărea cancerul de piele

Cancerele de piele pot fi suspectate atunci când:

 • un loc sau un punct dureros nu se vindecă în termen de patru săptămâni;
 • un loc sau un punct dureros continuă să vă facă să simțiți mâncărime, durere, să formeze crustă sau să sângereze timp de mai mult de 4 săptămâni;
 • există zone în care pielea a cedat sau devenit ulceroasă, nu cunoașteți nici un motiv pentru această schimbare și nu se va vindeca în termen de patru săptămâni; (o ulcerație este o zonă în care pielea are aspect de rană și începe să se adâncească. Aceasta poate fi numită eroziune).

Cancerele de piele cu celule bazale se aseamănă cu o excrescență mică sau nodul, care se dezvoltă încet și are aspect lucios, roz sau roșu. Ele pot arăta, de asemenea, ca niște zone întărite, solzoase, roșii. În cazul în care sunt ignorate, cancerele de piele cu celule bazale au tendința de a căpăta o crustă, pot sângera, sau se pot dezvolta într-o ulcerație. Ele apar mai frecvent pe față, scalp, urechi, mâini, umeri și spate. Frecvența de apariție crește odată cu vârsta.

Cancerele de piele cu celule scuamoase sunt, de obicei, excrescențe de culoare roz. Pielea poate avea un aspect dur la atingere sau poate părea solzoasă la suprafață. Sunt de multe ori, dar nu întotdeauna, moi. Pot sângera cu ușurință și se pot dezvolta într-o ulcerație. Sunt cel mai des întâlnite pe față, gât, buze, urechi, mâini, umeri, brațe și picioare.

Sursa: Cancer Research UK

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba