Cum să vă pregătiți pentru sezonul rece în „era” COVID-19: sfaturi pentru pacienții cu cancer și cei aflați în apropierea lor

Odată cu creșterea ratelor de infectare în întreaga lume și apariția temperaturilor mai scăzute , observăm o creștere a cazurilor de coronavirus (COVID-19), în această perioadă. Ce puteți să faceți să vă reduceți riscul de îmbolnăvire? V-am adunat câteva sfaturi practice.

1. Evitați ieșirile inutile pentru a limita expunerea la COVID-19!

Atunci când crește numărul de cazuri confirmate de COVID-19 în comunitatea dvs., cresc și șansele de a fi expuși la coronavirus. Și cu cât creșterea este mai mare , cu atât este mai mare și riscul de infectare de fiecare dată când ieșiti sau interacționati cu persoane din afara locuinței dvs. De aceea, este important să rămâneti acasă cât mai mult posibil. Prevenirea expunerii este și mai importantă dacă dvs sau o persoană dragă aveți sau ați avut – cancer. Tratamentele împotriva cancerului pot reduce rezistența organismului la viruși, și dacă pacientul este imunocompromis, fiecare expunere pentru dvs. înseamnă un risc mai mare pentru el, că ar putea contacta virusul.

2. Nu renunțați la tratamentul cancerului și la examinări de diagnostic în timpul pandemiei COVID-19!

La începutul pandemiei, mulți oameni și-au amânat programările medicale, inclusiv tratamentul cancerului, precum și examinările de rutină.

Dar nu trebuie să lăsați COVID-19 să devină o scuză pentru a amâna orice vizită la medic. Multe boli sunt mai ușor de tratat atunci când sunt surprinse în stadii incipiente. Cancerul NU face excepție.

În cadrul Clinicilor Amethyst, s-au pus în practică măsurile de prevenție recomandate pentru a proteja pacienții în timpul tratamentului.

Printre măsurile de precauție COVID-19 implementate, enumerăm:

  • screeningul simptomelor COVID-19 la intrare în clinicile noastre.
  • limitarea locurilor în sălile de așteptare și distanțarea programărilor pentru a respecta distanțarea socială.
  • restricționarea accesului apartinatorilor, pentru a limita numărul de persoane din clinicile noastre.
  • purtarea măști este obligatorie în cadrul clinicilor noastre

3. Efectuați vaccinul împotriva gripei!

Anul acesta, există posibilitatea să ne confruntăm și cu un val de infecții gripale în timpul pandemiei COVID-19.

Și, pentru că NU există încă un vaccin pentru coronavirus, dar există pentru gripă – vaccinați-vă!

Până când nu o să avem imunitate  împotriva COVID-19, este foarte important să ne vaccinăm împotriva gripei. Acest lucru este valabil pentru pacienții cu cancer , apartinatorii lor și toți ceilalți.

4. Nu călătoriți decât dacă este absolut necesar!

Acum nu este momentul să călătoriti în vacanțe . Dar dacă trebuie să călătoriți pentru îngrijiri medicale, există reguli simple pe care le puteți utiliza pentru a vă minimiza riscul de infectare.

De exemplu – alegeți să călătoriți cu mașina personală, iar dacă acest lucru nu este posibil alegeți transportul la ore mai libere, dezinfectați suprafețele cu utilizare frecventă (ex. mâner ușa) pe care nu puteți evita să le atingeți., purtați  mască, respectați distanțarea socială și spălați-vă frecvent mâinile. 

5. Limitați întâlnirile!

Nimănui nu îi place să fie singur, dar pandemiile nu își iau vacanța și nici măsurile de precauție COVID-19 nu ar trebui.

Cu cât mai mulți oameni te întâlnești în afara propriei locuințe, cu atât sunt mai mari șansele de a fi expus la coronavirus. Deci, nu renunțați la distanțarea socială.

6. Concentrează-te asupra sănătățîi tale emoționale!

Indiferent dacă vă confruntați cu oboseala din carantină, vă simțiți stresați și izolați sau vă faceți griji în mod constant că ați putea avea COVID-19, acordați atenție modului în care vă simțiți.

Dacă sunteți un pacient al Clinicilor Amethyst care se confruntă cu depresie sau anxietate, solicitați o întâlnire cu psihologul nostru.

7. Ai grijă de corpul tău!

Mențineți o dietă sănătoasă și echilibrată, odihniți-vă, faceți exerciții pentru a vă menține corpul în formă bună.

Dacă urmați un tratament împotriva cancerului, îngrijirea corpului dvs vă poate ajuta în menținerea sistemul imunitar mai puternic în timpul pandemiei.

8. Planificați din timp!

Asigurați-vă că aveți acasă cele necesare pentru supraviețuire ( ex. medicamente, alimente sau orice alte articole de care ați putea avea nevoie) în cazul unei creșteri semnificative a cazurilor de COVID-19, în următoarele luni. Acest lucru este valabil și pentru măștile de față și dezinfectantul pentru mâini.

Dr. Sturzu Daniela
Medic Specialist Radioterapie

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba