Despre mindfulness sau cum să acordăm atenție momentului prezent

Călătoria în timp este posibilă…cel puțin la nivel mental.

Uneori, ne  abonăm la trenul spre trecut. Acolo, analizăm cu nemulțumire sau cu satisfacție evenimente care au avut loc și asupra cărora nu mai putem acționa.

Alteori, alegem destinația viitorului și facem planuri, anticipăm evoluția lucrurilor și construim scenarii despre evenimente care vor avea sau nu loc.

Ne preocupă viitorul, dar omitem frecvent să conștientizăm că la construirea zilei de mâine  contribuie de fapt ziua de azi. În esență, întreagă viață este formată din multe zile de azi… Ținând cont de importanța prezentului, putem să îi acordăm acestuia rolul cuvenit și asta chiar dacă  trăim în lumea activităților multiple și alerte. Mă refer, concret, la a evada  pentru o clipă din bucla problemelor care ne preocupă și să conștientizăm lucrurile frumoase din clipa prezenta.

Ce faci?

Ce simți?

Ce se află în jurul tău acum?

Îți propun ca măcar o dată pe zi să te oprești din a face simultan mai multe lucruri. Încercă să faci o singură activitate și să te concentrezi la ea cât poți de atent. De exemplu, să mănânci și să fii atent la gust, miros și aspect.

Sau să vizionezi un film interesant și să te concentrezi la acțiunea lui.

Oana Hetea
Psiholog Amethyst Radioterapie Cluj

Poți să te plimbi, conectat fiind  doar la ceea ce se află în jurul tău sau poți purta o discuție căreia să îi acorzi toată atenția ta.

Aceste exerciții sunt o bună sursă de relaxare și contribuie la exersarea tendinței de a fi conectat la “aici și acum”.

Și pentru că urmează weekend-ul îți propun să îți faci o lista cu activitățile în care chiar să fii prezent!

Apropo, unde este gândul tău acum, când citești aceste rânduri ?

Pe data viitoare!