Detoxifierea şi creşterea imunităţii. Sunt ele posibile?

Cei care vând diete şi produse pentru detoxifiere şi creşterea imunităţii nu oferă nicio definiţie clară şi nici nu explică care sunt exact mecanismele prin care acestea funcţionează.

Detoxifierea şi creşterea imunităţii

Problema principală cu aceste cuvinte este că ele sunt folosite atât în sens legitim, medical dar şi într-o variantă pseudo-ştiinţifică, vagă, în care pot însemna aproape orice.

Detoxifierea există, dacă vorbim de persoane care suferă de anumite dependenţe, cum ar fi cele de droguri de mare risc. Însă nu acest sens al cuvântului  este cel nelcar şi cu multă publicitate.

Detoxifierea căreia i se face reclamă de la showuri televizate, la rafturile farmaciilor, este cea în care suntem avertizaţi că pretutindeni în corpul nostru există nişte toxine şi este musai să facem tot felul de lucruri complicate ca să scăpam de ele. Calitatea cea mai importantă a acestor toxine este că ele nu au niciodată un nume şi nu pot fi măsurate prin analize standardizate, prin urmare nu ştim exact nici ce valoare aveau ele la începutul detoxifierii, nici la final.

Din păcate, aceste cure de detoxifiere nu funcţionează. Un stil de viaţă nesănătos nu se poate rezolva într-o săptămână. Dacă într-adevar ţi-ai supus corpul la ani de zile de alimentaţie nesănătoasă, fumat, nopţi nedormite, consum de alcool, singura soluţie este să schimbi alegerile greşite cu unele bune, de aici încolo, pentru tot restul vieţii.

Într-adevăr ficatul şi plămânii noştrii ne ajută să eliminăm substanţele cu potenţial toxic, însă nicio cură de detoxifiere nu o să le curăţe. Dacă ele funcţionează bine, nu aveţi cum să le faceţi să funcţioneze şi mai bine, iar dacă ele nu funcţionează atunci aveţi nevoie de consult medical şi nu de o cură de detoxifiere,

Celalalt termen de care se leagă multe poveşti este imunitatea. Sistemul imunitar este unul complex  şi greu de înţeles. Unul din puţinele moduri în care ne putem creşte imunitatea în mod sigur şi util este vaccinarea.

Dacă luaţi în considerare produse de detoxifiere sau creşterea imunităţii, întâi întrebaţi – ce toxine vor fi eliminate? Cum se numesc şi cum se măsoară? Ce componentă a sistemului imunitar se presupune că va creşte şi cum puteţi verifica?

Dar cel mai important lucru, dacă sunteţi un pacient cu cancer, este să vă asiguraţi că suplimentele pentru detoxifiere sau creşterea imunităţii nu vă vor face rău. Mai ales dacă sunteţi în timul unui tratament, orice luaţi, chiar şi dacă este prezentat ca fiind natural, poate interacţiona cu tratamentul dvs şi acest lucru poate fie să scadă eficienţa tratamentului, fie să crească toxicitatea.

Discutaţi întotdeauna cu medicul dvs despre suplimentele pe care le luaţi. În Clinica Amethyst, medicul, împreună cu farmacistul clinician, se asigură că nu vă puneţi în pericol cu suplimentele luate şi că obţineţi beneficiul maxim în urma tratamentului.

Dr Irina Mateieş
Medic Primar MF şi Nutriţionist
https://irinamateies.ro/