Diete alternative anticancer. Pericole dovedite şi beneficii posibile

Există mulţi factori care pot contribui la apariţia cancerului, printre care şi stilul de viaţă. Stilul de viaţă se referă la alimentaţia, activitatea fizică, odihna, greutatea, fumatul, consumul de alcool al pacientului, iar motivul pentru care se discută adesea despre stilul de viață este pentru că aici întâlnim, aşa numiţii, factori modificabili.

Ce înseamnă factor de risc modificabil? Ceea ce este în puterea noastră să schimbăm, să îmbunătăţim. Sigur, factori de risc sunt şi înaintarea în vârstă, zestrea genetică, sexul (cum ar fi sexul feminin pentru cancerul de sân) dar acestea nu le putem schimba.

O dată cu primirea unui diagnostic de cancer creşte şi interesul pentru îmbunătăţirea stilului de viaţă, iar asta face că mulţi dintre pacienţi să fie vulnerabili în faţa celor care pretind că anumite diete ar putea vindeca cancerul. Majoritatea dietelor alternative nu sunt bazate pe ipoteze care să aibă sens ştiinţific şi multe nu sunt susţinute de studii clinice. De obicei, aceste diete pretind că funcţionează prin detoxifiere sau creşterea imunităţii.

Mai jos puteţi vedea, în variantă cât mai simplă, ideile generale din spatele acestor diete, pericolele şi beneficiile posible cu care vin la pachet.

Dr. Irina Mateies
Medic Primar Medicina de Familie, Nutritionist / Dietetician

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba