Efectele adverse ale radioterapiei la nivelul gâtului

Radioterapia este o modalitate eficientă de tratament utilizată în cazul mai multor tipuri de cancere, inclusiv cele localizate la nivelul gâtului și gurii. Cu toate acestea, radioterapia poate avea efecte adverse semnificative asupra țesuturilor sănătoase din jurul zonei tratate. În special, radioterapia la nivelul gâtului poate avea consecințe variate și complexe, inclusiv modificări acute și cronice ale țesuturilor, disfuncții funcționale și afectarea calității vieții pacientului.

 

Efecte adverse acute

Efectele adverse acute ale radioterapiei la nivelul gâtului pot apărea în timpul tratamentului sau în primele săptămâni după încheierea acestuia. Aceste efecte includ:

  1. Eritem și usturime: Pielea din zona iradiată poate deveni roșie (eritem) și poate fi însoțită de senzația de arsură.
  2. Mucozită: Iradierea poate afecta mucoasa orală și a faringelui, conducând la inflamație, dificultăți în înghițire și disconfort.
  3. Fatigabilitate: Pacienții pot simți oboseală extremă și scăderea energiei în timpul și după tratament.
  4. Disfagie: Dificultatea în înghițire poate apărea din cauza iritației și inflamației gâtului.

 

Efecte Adverse Cronice

Pe lângă efectele adverse acute, radioterapia poate produce efecte adverse cronice care pot persista pe termen lung sau pot apărea după câteva luni sau ani. Acestea includ:

  1. Fibroză: Radioterapia poate determina formarea excesivă de țesut conjunctiv (fibroză) în zona tratată, limitând mobilitatea și provocând durere.
  2. Xerostomie: Afectarea glandelor salivare, reducând sau eliminând producția de salivă, ceea ce duce la gură uscată (xerostomie) și dificultăți în vorbire și alimentație.
  3. Osteoradionecroza: Pot fi afectate oasele maxilarului și mandibulei, cauzând necroza țesuturilor osoase, adesea complicată cu infecții și dureri severe.
  4. Tulburări de vorbire și deglutiție: Radioterapia poate afecta mușchii și nervii esențiali pentru vorbire și înghițire, determinând dificultăți în comunicare și alimentație adecvată.

 

Radioterapia la nivelul gâtului reprezintă un tratament eficient pentru cancer, dar este esențial ca medicii și pacienții să fie conștienți de posibilele efecte adverse acute și cronice. 

Monitorizarea atentă și gestionarea simptomelor sunt esențiale pentru a asigura o calitate a vieții cât mai bună pentru pacienții supuși acestui tip de tratament.

Este important să subliniem că fiecare pacient poate experimenta aceste efecte într-un mod unic, iar managementul adecvat al acestor efecte este crucial pentru a asigura recuperarea și bunăstarea pacientului.

Dr. Dorin Ordean
Medic Specialist Radioterapie
Amethyst Alba-Iulia

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba