IMRT poate îmbunătăți rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer (I)

Este IMRT superioară radioterapiei conformaţionale 3D în cancerele ORL? Studiile clinice au demonstrat, în mod repetat, că IMRT este un tratament mai puțin toxic, în special în ceea ce privește reducerea riscului de provocare a xerostomieo (senzația de gură uscată)  și disfagiei (dificultatea în înghițirea alimentelor) induse în mod obișnuit de radioterapie. În plus, un studiu american recent, cu  3172 de pacienți, a arătat că supraviețuirea specifică a pacienților tratați prin IMRT a fost semnificativ mai bună decât a celor tratați non-IMRT (Cancer doi:. 10.1002/cncr.28372): 84.1 %  faţă de 66 % (P<0.001), cu o urmărire post-terapeutică medie de 40 de luni.

Diferenţa, semnificativă clinic şi statistic, înseamnă o scădere a riscului de deces prin cancer cu 28 % pentru cancerele ORL iradiate cu tehnica IMRT. Rezultatele au surprins chiar și pe membrii echipei de cercetare, a declarat autorul principal Beth Beadle de la Centrul de Cancer MD Anderson din Texas, unitate de elită în domeniu.

Avantajele tratării cu doze de radiații IMRT a tumorilor cap-și-gât sunt bine cunoscute. IMRT are capacitatea de a conforma cu precizie distribuția dozelor în țintă. Colimatoarele multilamelare împart fasciculele în diferite segmente și creează intensități spațiale non-uniforme, care produc o distribuție a dozei extrem de bine ajustată pe conturul complex al tumorii şi extinderilor sale locale sau ganglionare. Suplimentar,  o doză mai mare poate fi orientată spre anumite zone din tumoră mai puţin sensibile la radiaţii (cele hipoxice de exemplu, adică slab oxigenate).

Sursa: Medical Physics Web

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba