Statul jos vreme îndelungată – relaționat cu riscul de apariție a cancerului de sân sau ovarian

Femeile ce își petrec o mare parte a timpului liber în poziția șezând pot fi supuse unui risc crescut de apariție a mielomului multiplu, cancerului de sân sau cancerului ovarian, conform unui studiu publicat în „Epidemiologia Cancerului, Biomarkeri și Prevenție.”

Legătura dintre timpul petrecut în poziția șezând și riscul pentru a dezvolta cancer nu este studiată suficient, în ciuda dovezilor considerabile ce sugerează o asociere între prevenția cancerului și activitatea fizică.

În ultima perioadă cercetările se axează tot mai mult asupra investigării consecințelor adverse ale statului jos pentru mai mult timp, deoarece timpul alocat acestui obicei a crescut considerabil în ultimele decenii, în mare parte datorită schimbărilor ce țin de mijloacele de transport și datorită răspândirii pe scară largă a calculatoarelor și a jocurilor video.

Societatea Americană Oncologică precizează în protocolul lor că, deși nu este prea clar felul în care excesul de grăsime corporală, consumul a prea multor calorii și o activitate fizică redusă ori absentă cresc riscul pentru cancer, „nu există nici o îndoială asupra faptului că sunt relaționate unui risc crescut de a dezvolta mai multe tipuri de cancer și că reprezintă o problemă gravă și în continuă creștere.”

Societatea Americană recomandă adulților cel puțin 150 de minute de antrenament fizic moderat sau 75 de minute de activitate fizică intensă în fiecare săptămână și de preferință exercițiile fizice să fie efectuate pe parcursul întregii săptămâni, în mai multe reprize. Copiilor și adolescenților, în schimb, li se recomandă efortul de intensitate moderată sau intensă în fiecare zi, iar 3 zile pe săptămână un efort de intensitate mare.

Aceasta precizează, de asemenea, că activitatea fizică ce depășește nivelul obișnuit de efort fizic al unei persoane prezintă multe beneficii pentru sănătate.

Al doilea studiu de cohortă al Societății Americane Oncologice despre nutriție pentru prevenția cancerului

Noul studiu presupune analizarea datelor culese de la 69260 de bărbați și 77462 de femei ce nu au fost diagnosticați cu cancer până la momentul respectiv și care au fost înscriși în al doilea studiu nutrițional de cohortă pentru prevenția cancerului al Societății Americane Oncologice. În timpul acestui studiu, între anii 1992-2009, au fost diagnosticați cu cancer 18555 de bărbați și 12236 de femei.

Autorii au descoperit că femeile ce au participat la studiu erau predispuse la a dezvolta mielom multiplu, cancer de sân invaziv sau cancer ovarian dacă petreceau prea mult timp stând așezate.

În ciuda acestor dovezi, nu s-a putut stabili o legătură între perioada de timp petrecută de bărbați stând jos și riscul de apariție a cancerului la aceștia. Autorii studiului precizează: „Timpul liber prelungit petrecut stând jos a fost asociat cu un risc crescut de apariție a cancerului în rândul femeilor, în special în ceea ce privește mielomul multiplu, cancerul de sân și cancerul ovarian, dar în același timp nu se poate identifica nici o legătură între statul jos și cancerul în rândul bărbaților. Sunt necesare cercetări viitoare pentru a înțelege mai bine diferențele între efectele adverse asupra femeilor și cele asupra bărbaților.

Cu toate acestea, „Medical News Today” a publicat recent un studiu conform căruia timpul prelungit petrecut stând jos este asociat și altor probleme de sănătate, ca de exemplu oboseala, crampe musculare și dureri de spate. Autorii avertizează că oboseala musculară cronică poate conduce la probleme grave ale articulațiilor sau ale coloanei vertebrale.

Sursa : medicalnewstoday.com

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba