Predispoziția supraviețuitoarelor cancerului de sân pentru creșterea în greutate

Femeile ce supraviețuiesc cancerului de sân sunt mult mai predispuse să ia în greutate în anii care urmează tratamentului decât femeile ce nu au suferit de cancer, dar în cazul cărora afecțiunea apare în antecedentele familiale, conform unui nou studiu. Pacientele cărora li se administrează chimioterapie prezintă un risc mai mare de creștere în greutate, susțin cercetătorii de la Centrul Oncologic Johns Hopkins Kimmel din Baltimore, MD.

Studiile anterioare au relevat faptul că pacientele ce supraviețuiesc cancerului de sân și iau în greutate prezintă un risc crescut de recurență a cancerului. În plus, creșterea în greutate cu 5 sau mai multe kg a fost asociată cu riscul unei afecțiuni cardiovasculare.

Pentru acest nou studiu, publicat în jurnalul „Epidemiologia cancerului, biomarkeri și prevenție,” echipa de la Centrul Johns Hopkins Kimmel a recrutat, între anii 2005 și 2013, 303 supraviețuitoare ale cancerului de sân și 307 femei ce nu suferă de cancer. Toate femeile au completat un chestionar la începutul studiului și au fost ținute sub observație pe parcursul a 4 ani. Un sfert dintre femeile incluse în studiu erau în perioada de premenopauză și majoritatea participantelor prezentau culoarea albă a pielii.

Cercetătorii au descoperit că supraviețuitoarele cancerului de sân au luat semnificativ în greutate spre deosebire de femeile ce nu au prezentat niciodată cancer, în timpul perioadei de observație de 4 ani. Supraviețuitoarele cancerului de sân au luat în greutate în medie 1,6 kg.

Dintre participantele care au fost diagnosticate cu cancer de sân în timpul ultimilor 5 ani ai perioadei de studiu, 21% au luat în greutate cel puțin 5 kg, în timp ce numai 11% dintre femeile ce nu prezentau cancer au luat în greutate același număr de kg.

Este asociată chimioterapia cu creșterea în greutate ?

S-a constatat că femeile cărora li s-a administrat chimioterapie în decursul a 5 ani de studiu au fost de 2,1 ori mai predispuse să ia în greutate cel puțin 5 kg în timpul studiului decât femeile ce nu prezentau cancer.

După ce s-au luat în calcul și alți factori ce ar putea influența creșterea în greutate, ca de exemplu vârsta, activitatea fizică sau statusul menopauzei, asocierea dintre istoricul bolii și luarea în greutate rămâne puternică.

„Lăsând deoparte vârsta și statusul menopauzei, se pare ca există o asociere între tratamentul cancerului și creșterea în greutate, în special în cazul femeilor ce primesc chimioterapie și al celor diagnosticate cu cancer invaziv cu receptor negativ pentru estrogen,” afirmă Amy Gross, un doctorand în epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Bloomberg.

De asemenea, și medicamentele ce blochează colesterolul par să influențeze creșterea în greutate a femeilor ce au supraviețuit cancerului. Pacientele ce au primit chimioterapie și care utilizează medicamente pe bază de statine au luat în greutate, în medie, cu 4,5 kg mai mult decât femeile ce nu suferă de cancer și folosesc statine și decât femeile din ambele eșantioane cărora nu li se administrează statine.

Printre supraviețuitoarele cancerului de sân și femeile ce nu prezintă cancer, dar au fost înregistrate astfel de cazuri în antecedentele familiale ale acestora, studiul a scos la iveală o prevalență destul de ridicată pentru obezitate a participantelor, de 46,9% în cazul supraviețuitoarelor cancerului de sân și 55,1% în cazul femeilor ce nu prezintă cancer de sân, dar care există în antecedentele familiale, alături de obezitate. Acest grup include femei cu o predispoziție moștenită pentru cancerul de sân, ca de exemplu existența unei mutații genetice BRCA sau BRCA2.

Kala Visvanathan, profesor asociat la catedra de epidemiologie de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg, și director în cadrul departamentului de Genetică Clinică și Prevenție a Cancerului de la Centrul Oncologic Kimmel face următoarea afirmație: „Nu există suficiente informații în ceea ce privește fluctuațiile de greutate în rândul supraviețuitoarelor cancerului de sân, inclusiv în rândul celor ce prezintă un risc crescut pentru a dezvolta afecțiunea, spre deosebire de restul populației. Majoritatea studiilor s-au axat numai asupra supraviețuitoarelor cancerului de sân, așa că nu ne putem da seama dacă femeile ce nu prezintă cancer cresc sau scad în greutate sau dacă o eventuală creștere în greutate este asociată cancerului sau tratamentului.”

Echipa medicală va continua să urmărească grupul de paciente la fiecare 3-4 ani pentru a investiga schimbările de greutate ale acestora pe termen lung.

Visvanathan adaugă ca autorii studiului nu sugerează nici o intervenție în ceea ce privește controlul greutății în timpul chimioterapiei. „Dar recomandăm ca oncologii, interniștii, sau alt cadru medical ce se ocupă cu tratarea cancerului de sân, inclusiv persoanele în ale căror antecedente familiale se regăsește această afecțiune, ar putea contribui la monitorizarea pe termen lung a greutății pacientelor,” explică aceasta.

Sursa : medicalnewstoday.com

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba