Medicii pot urmări celulele canceroase aflate în mișcare

Fibroblastele ajută la formarea metastazelor tumorale prin crearea unei „autostrăzi a migrației” croită prin matricea extracelulară, au raportat oamenii de știință.

Fibroblastele, celule responsabile pentru producerea și organizarea matricei extracelulare (ECM) par a funcționa în tandem cu celulele tumorale care ajung în faza de metastază, potrivit unui studiu prezentat la reuniunea anuală a Societății Americane de Biologie Celulară (ASCB), din San Diego, în această săptămână.

Oamenii de știință au suspectat de mult faptul că fibroblastele servesc ca asistenți ai cancerului, care se răspândește, astfel, în tot corpul, prin asocierea creată între acestea și celulele canceroase; acum, Donna Webb de la Universitatea Vanderbilt împreună cu colegii ei a arătat că CAF „creează o cale prin ECM pentru migrarea celulelor canceroase”, potrivit unui comunicat de presă lansat de aceasta.

Calea de migrare este realizată din fibronectină, o proteină ECM secretată de fibroblaste. Folosind imagistica confocală, echipa Vanderbilt a putut urmări modul în care CAF rearanja fibronectina în fascicule paralele, față de matricea cu ochiuri de plasă densă găsită de obicei în ECM. Prin plasarea celulelor canceroase pe ECM dezvoltată din CAF sau din fibroblaste normale, cercetătorii au observat că celulele canceroase au fost capabile să se deplaseze mai ușor de-a lungul liniilor stabilite de CAF.

Grupul a constatat în continuare diferențe între CAF ș fibroblastele normale în activarea GTPase Rac, care este cunoscută pentru rolul pe care îl joacă în circulația celulelor și în modul în care celulele oferă capacitate de mișcare provenită de la proteina motoare miozină ​​II. Inhibarea activității miozinei II distrus calea paralelă a fibronectinei, înlocuindu-o cu ECM, care în mod normal este disparat în țesut.

Sursa: The Scientist

carton-amethyst-animat

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba