America aprobă utilizarea medicamentului care transformă virusul herpetic într-o armă care luptă împotriva cancerului

Imlygic, medicamentul care face ca celulele melanomului să explodeze și declanșează răspunsul imun al organismului, poate micșora tumorile localizate dar nu s-a dovedit că poate prelungi viața, au declarat oficialii FDA.

Comisia americană de evaluare medicamentelor și alimentelor, FDA, a aprobat un prim medicament din categoria celor care utilizează virusul herpetic pentru a infiltra celulele formațiunilor canceroase aparținând cancerului de piele, reducând dimensiunile acestora, în unele cazuri.

Medicamentul injectabil Imlygic, realizat de Amgen Inc, va fi utilizat la început doar pentru tratamentul melanoamelor care nu pot fi îndepărtate pe cale chirurgicală. Compania a declarat că o sesiune de tratament ar putea costa aproximativ 65.000 $, în funcție de durata acesteia.

Medicamentul este injectat direct în țesutul tumoral, în cazul în care se folosește un virus herpetic pe post de cal troian care să se strecoare dincolo de membrana celulelor canceroase. Medicamentul va combina un fragment genetic pentru stimularea sistemului imunitar cu o versiune modificată a virusului herpes simplex – tipul care cauzează apariția leziunilor bucale.

Studiile efectuate de echipa de cercetători au arătat că aproximativ 16% dintre pacienți injectați cu medicamentul care a utilizat virusul au înregistrat scăderea tumorilor, comparativ cu 2% dintre pacienții care au luat medicamente convenționale împotriva aceluiași tip de cancer. Efectele acestui tip de tratament au durat cel puțin șase luni.

Autoritățile comisiei de reglementare au subliniat că Imlygic nu a avut nici un efect asupra melanomului extins la creier, plămâni sau alte organe interne.

Amgen a menționat, de asemenea, că pacienții ar trebui tratați cu acest medicament timp de cel puțin șase luni, sau până când nu vor mai exista alte tumori în organism.

Medicamentul – cunoscut sub numele chimic de talimogene laherparepvec sau T-VEC – se divide în mod repetat până când membranele, sau stratul exterior al celulelor canceroase, este distrus. Între timp, fragmentul genei produce o proteină care poate stimula răspunsul imun la celulelor melanomului pentru distrugerea tumorilor apărute și în alte părți ale corpului.

Medicamentele de acest tip au adus unele dintre primele progrese semnificative în supraviețuirea pacienților pe o perioadă de mai mulți ani în cazul anumitor tipuri de cancer, cancer pulmonar și, în special, a melanomului.

Sursa: The Guardian

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba