Importanta comisiei multidisciplinare

În cadrul Clinicilor Amethyst pacienții noștri beneficiează de comisii multidisciplinare zilnice în scopul stabilirii conduitei terapeutice. Comisiile oncologice multidisciplinare sunt alcătuite dintr-o varietate largă de profesioniști: oncologi medicali, radioterapeut, radiolog, chirurg, psiholog și nutriționist.

Comisia multidisciplinară reprezintă de fapt un filtru prin care medicul curant sumarizează cazul și îl transpune membrilor din comisie, care împreună iau o decizie optimă pentru fiecare pacient în parte. Astfel se asigură fiecărui pacient o abordare individualizată care este bazată pe dovezi științifice bine fondate (evidence-based medicine).

Decizia comisiei terapeutice este înmânată fiecărui pacient în scris, semnată de toți participanții la comisie, astfel pacientul având practic o imagine clară a pașilor de urmat în  tratamentul său cu efecte benefice în scăderea anxietății legate de diagnosticul oncologic.

Studiile au arătat că prin aceste întâlniri multidisciplinare se obține o îmbunătățire a supraviețurii pacienților prin faptul că baza unei întâlniri multidisciplinare stă în comunicarea și dezbaterea între diferitele specialități medicale.

 Membrii comisiei trebuie să sintetizeze toți factorii care pot influența tratamentul și supraviețuirea unui pacient, astfel un comitet multidisciplinar poate da indicații de completare a bilanțului preterapeutic, de restadializare și desigur de tratament oncologic precum și de urmărire a pacienților oncologici.

Comisiile multidisciplinare ne arată că într-adevăr nu există termenul de caz standard, fiecare pacient reprezentând un caz aparte.

Dr. Portik Daniel
Medic Specialist Radioterapie
Amethyst Cluj

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba