Inaugurarea oficială a Departamentului de Oncologie Medicală din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Joi, 29 Mai 2014 a avut loc inaugurarea oficială a Departamentului de Oncologie Medicală din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta condus de Prof. Dr. Ioan Cordoș, compartiment renovat și modernizat cu suportul Centrului de Radioterapie Amethyst.

Inițiativa are o importanță majoră în ceea ce privește relația dintre reprezentanții spitalelor de stat și a clinicilor private, întrucât demonstrează coordonarea și colaborarea cu succes dintre părți, cu scopul de a ajuta sistemul de sănătate românesc să facă un pas înainte.

Acest nou departament este foarte important deoarece în institut primesc în fiecare an un diagnostic câteva mii de pacienți cu cancer de plămâni.

Cancerul de plămâni nu este numai cel mai frecvent tip de cancer din țara noastră, dar este și cel cu cea mai mare rată de mortalitate.

Șeful compartimentului nou înființat, D-na Dr. Daniela Vasile, declară:

„Incidența peste tot în lume este în creștere. Sunt 1.800.000 decese pe an la nivel mondial din această cauză. În România este în creștere incidența mai ales la femei. Oncologul nu poate de unul singur să gestioneze cancerul. Trebuie să facă echipă cu un chirurg toracic, cu un pneumolog, cu un bronhoscopist; deciziile se iau împreună. Clădirea în care funcționează compartimentul a fost dezafectată, renovată și modernizată, iar în prezent tratăm aici lunar o medie de 70 de pacienți cu cancere pulmonare, cancere de tiroidă, cancere toracice, metastaze pulmonare. Cam 70% din cazurile care au nevoie de chimioterapie și radioterapie sunt stadiile 3 și 4.”

Potrivit șefului de departament, vârsta medie la care apare cancerul pulmonar a coborât la 45-50 de ani.

La rândul său, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a salutat inițiativa și a apreciat că institutul avea nevoie de un astfel de compartiment.
„Asemenea inițiative arată că în sfârșit se face ceva și pentru pacient. Aici era necesar acest compartiment de oncologie medicală. Nu pot decât să remarc că avem profesori, medici foarte buni, care s-au mobilizat și au făcut ceva în ciuda tuturor dificultăților. Atunci când este voință, se găsesc și bani”, a spus dl. Cezar Irimia.

Prof. Dr. Christian Chiricuță, director medical Amethyst, a ținut să precizeze faptul că, în primul rând, ar trebui să ne gândim la prevenirea acestei afecțiuni printr-o conduită sănătoasă:
,,O problemă pe care cred că societatea nu vrea să o recunoască, este fumatul. Am tratat copii de 16 ani cu cancer bronhopulmonar, pentru că părinţii au fumat lângă aceşti copii. În România se fumează enorm. Degeaba scrie pe pachetul de ţigări că tutunul omoară, nu contează. Am avut pacienţi de 35 de ani cu cancer bronhopulmonar. Aceştia au început să fumeze din şcoală, din clasa a IX a, a X a, iar în aceste cazuri nu există tratamente, ci paliaţie. Sunt automate de ţigări lângă şcoală. În Germania sunt interzise pe o suprafaţă de un kilometru, în jur. De aici ar trebui început. Să se creeze o societate fără fumat.”

„Important este că se organizează astfel de departamente, chiar dacă efortul este unul extrem de mare”, a subliniat Prof. Dr. Ion-Christian Chiricuţă.
Compartimentul inaugurat joi este deservit de un medic oncolog, patru asistente medicale și patru infirmiere. Acesta funcționează în condiții de spitalizare continuă cu 5 paturi pe oncologie medicală, precum și în regim de spitalizare de o zi, cu alte 5 paturi.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba