Stadiile de dezvoltare ale limfomului non-Hodgkin

Limfomul non-Hodgkin la adulți este o boală în care celulele maligne (canceroase) se formează în sistemul limfatic.

În boala Hodgkin, celulele din sistemul limfatic devin anormale. Acestea se divid prea repede și ajung să crească fără nici o ordine sau control. Deoarece țesutul limfatic este prezent în multe părți ale corpului, boala Hodgkin poate începe aproape oriunde.

Boala Hodgkin poate apărea într-un singur nod limfatic, un grup de ganglioni limfatici, sau, uneori, în alte părți ale sistemului limfatic, cum ar fi măduva osoasă și splină. Acest tip de cancer are tendința să se răspândească într-un mod destul de ordonat de la un grup de ganglioni limfatici la grupul următor.

De exemplu, boala Hodgkin care apare în ganglionii limfatici de la nivelul gâtului se extinde în primul rând la nodurile de deasupra claviculelor, și apoi la ganglionii limfatici de sub brațe și piept. În cele din urmă, se poate răspândi la aproape orice altă parte a corpului. Cancerul poate ajunge apoi la ficat și în multe alte organe și țesuturi.
Limfomul non-Hodgkin la femeile gravide are aceleași simptome ca boala apărută la femeile însărcinate de vârstă fertilă. Cu toate acestea, tratamentul este diferit pentru femeile gravide.
Limfoamele sunt împărțite în două tipuri generale: limfom Hodgkin și non-Hodgkin. Alte tipuri de limfom, includ următoarele tipuri:
• leucemie acută limfoblastică
• limfom Hodgkin
• limfom în conexiune cu SIDA
• leucemie limfocitară cronică
• micoză fungoidă și sindromul Sézary
• limfom primar CNS
• limfom non-Hodgkin la copii

Macroglobulinemia Waldenstrom este un tip de limfom non-Hodgkin.

După diagnosticarea limfomului non-Hodgkin, se fac teste pentru a afla dacă celulele canceroase s-au răspândit în sistemul limfatic sau în alte părți ale corpului.

Procesul utilizat pentru a afla tipul de cancer și care este gradul în care celulele canceroase s-au răspândit în sistemul limfatic sau în alte părți ale corpului, se numește stadializare. Informațiile colectate în urma procesului de stadializare determină stadiul bolii. Este important să se cunoască stadiul acesteia, pentru planificarea adecvată a tratamentului.

În procesul de stadializare pot fi utilizate următoarele teste și proceduri:

1. Hemoleucograma completă (CBC) cu diferențial: este o procedură în care o probă de sânge este prelevată și verificată pentru a evidenția următoarele caracteristici:

 • numărul de celule roșii și trombocite
 • numărul și tipul de celule albe din sânge
 • cantitatea de hemoglobină (proteina care transportă oxigenul) aflată în celulele roșii din sânge.
 • procentul din proba de sânge format din celule roșii sanguine.

2. Hemoleucograma completă (CBC).

Sângele este colectat prin introducerea unui ac într-o venă ceea ce permite acestuia să se colecteze într-un tub. Proba de sânge este trimisă la laborator unde sunt numărate celulele roșii, celulele albe și trombocitele din sânge. CBC este folosit pentru a testa, diagnostica, și monitoriza mai multe boli diferite.

3. Analiza chimiei sângelui: o procedură în care o probă de sânge este verificată pentru a măsura cantitatea de substanțe specifice eliberate în sânge de organele și țesuturile organismului. O cantitate neobișnuită (mai mare sau mai mică decât în ​​mod normal) dintr-o substanță poate fi un semn de boală în organul sau țesutul care o produce.

4. CT (CAT scan): O procedură care preia o serie de imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului, cum ar fi țesuturile pulmonare, ganglionii limfatici, și ficatul, efectuate din unghiuri diferite. Imaginile sunt realizate de un calculator conectat la un aparat cu raze X. Un colorant poate fi injectat într-o venă sau înghițit pentru a determina o imagine mai clară a țesuturilor. Această procedură este, de asemenea, numită tomografie computerizată, sau tomografie computerizată axială.

5.  Scanare PET (tomografie cu emisie de pozitroni): O procedură efectuată pentru a găsi celulele tumorale maligne în organism. O cantitate mică de glucoză radioactivă (zahăr) este injectată într-o venă. Scanerul PET se rotește în jurul corpului și face o imagine a locului unde glucoza este utilizată în organism. Celulele tumorale maligne apar mai luminoase în imagine, deoarece acestea sunt mai active în procesul de consum al glucozei decât celulele normale.

6. IRM (imagistica prin rezonanță magnetică): O procedură care folosește un magnet, unde radio, și un computer pentru a prelua o serie de imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului. Această procedură este numită imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (NMRI).

7.  Aspirație și biopsie de măduvă osoasă: îndepărtarea unei mici mostre de măduvă osoasă, sânge, și o mică bucată de os prin introducerea unui ac în osul șoldului sau stern. Un patolog analizează măduva osoasă, sângele, și fragmentul de os sub un microscop pentru a căuta eventuale semne ale cancerului.

Tratamentul limfomului non-Hodgkin indolent, stadiul I și stadiul II-contiguu la adulți poate include următoarele:
–   radioterapia îndreptată către zona în care se află cancerul

 • vigilența expectativă
 • chimioterapie cu radioterapie
 • radioterapia îndreptată spre zona în care se găsește cancerul și ganglionii limfatici din vecinătate
 • terapia cu anticorpi monoclonali, cu sau fără chimioterapie
 • tratamente utilizate pentru stadii de boală mai avansată, la pacienții care nu pot fi tratați cu radioterapie

Tratamentul limfomului non-Hodgkin agresiv, stadiul I și stadiul II-contiguu poate include următoarele:

 • chimioterapie combinată cu sau fără radioterapie în zonele în care se găsește cancerul
 • un studiu clinic al terapiei cu anticorpi monoclonali și chimioterapie combinată cu steroizi
 • radioterapie individuală

Sursa: WebMD

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba