Malnutritia asociata patologiei oncologice

Malnutriţia datorată patologiei oncologice este una dintre cauzele de deces în rândul pacientilor cu cancer. 20% dintre pacienţii cu diverse forme de cancer mor din cauza malnutriţiei, nu din cauza bolii în sine.

Pentru bolnavii de cancer, malnutriția poate fi cauzată de boală, de tratamentul oncologic sau de alte complicații care pot afecta apetitul și modul în care organismul digeră, absoarbe și folosește alimentele. Malnutriția se dezvoltă atunci când organismul nu obține suficiente calorii, proteine ​​sau alți nutrienți, precum vitamine și minerale.

Factorii care contribuie la apariția malnutriţiei sunt scăderea apetitului, saţietatea precoce, disfagia (dificultați la înghțit), odinofagia ( deglutiție dureroasă), disgeuzia (modificari de gust), disosmie (pierderea sau diminuarea simțului olfactiv), diaree, constipație, malabsorbţie, grețuri, vărsături, xerostomie, durere, depresie, anxietate.

Malnutriția din patologia oncologică apare indiferent de indicele de masa corporală a pacientului, în urma unor dezechilibre metabolice (creșterea ratei metabolice, creșterea rezistenței la insulină, inflamația sistemică, lipoliză si proteoliză).

Consecințele malnutriției includ scăderea în greutate cu pierdere de masă musculară, reducerea forței musculare cu dificultați în deplasare, deteriorarea funcțiilor imunitare cu predispoziție către infecții și reducerea calitații vieții. Datorită malnutriției răspunsul la chimioterapie și radioterapie este scăzut, toxicitatea și complicațiile induse sunt mai frecvente și mai severe.

Depresia, oboseala și starea de rău au de asemenea, un impact negativ asupra calitații vieții. În plus, malnutriția legată de patologia oncologică este asociată cu costuri semnificativ mai mari ale asistenței medicale ca urmare a creșterii timpului de spitalizare precum și întreruperi sau întârzieri în tratamentele necesare pentru combaterea cancerului.

În momentul diagnosticului aproximativ 30-50% dintre pacienți suferă deja de o formă, mai ușoară sau mai severă de malnutritie.

Clinicile Amethyst oferă consiliere nutriţională pacientilor care urmează radioterapie sau chimioterapie.

Se face o evaluare amanunţită, ţînand cont de toate patologiile asociate, a riscului și gradului de malnutriţie iar apoi se elaborează un plan individualizat de alimentaţie, în funcţie de procedura oncologică pe care o urmează pacientul, de localizare şi de stadiul bolii.

Farmacist Simona Marinescu
Doctorand Nutritie Oncologica

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba