Monitorizarea pacienților pe timpul radioterapiei

Radioterapia, ca oricare alt tratament, pe lângă efectele benefice, poate să aibă și efecte secundare, care pot varia în funcție de zona iradiată (greață, vărsături, diaree, dificultate la înghițit, usturime la urinat etc).

Înainte de începerea ședințelor de radioterapie, fiecare pacient trebuie să fie informat în legătură cu reacțiile adverse pe care le poate avea ca urmare a efectuării acestui tratament și, să primească sfaturi în ceea ce privește modul de îngrijire pe perioada tratamentului (ex  îngrijirea pielii, restricțiile alimentare pe perioada tratamentului, medicamente interzise pe timpul radioterapiei etc).

Restricțiile și modul de îngrijire pot fi diferite în funcție de zona tratată și, respectandu-le, pacientul poate să aibă efecte secundare mai puțin agresive, acest lucru ajutând la trecerea mai ușoară peste această perioadă dificilă. Pacientul trebuie să înțeleagă boala și importanța efectuării tratamentului pentru a putea accepta eventualele efecte secundare care pot să apară.

În Clinicile Amethyst pacientul se întâlnește săptămânal cu medicul radioterapeut și cu asistenta de radioterapie pentru a-i fi verificate analizele de sânge și pentru a semnaliza eventualele modificări ale stării clinice (care pot avea  legătură cu radioterapia sau cu bolile asociate ale pacientului).

În funcție de aceste modificări , medicul poate recomanda tratamente simptomatice sau suportive pentru a putea finaliza cu bine ședințele de radioterapie. În anumite situații se pot recomanda investigații suplimentare.

Pentru a veni în ajutorul pacienților pe perioada radioterapiei, în Clinicile Amethyst, aceștia beneficiază suplimentar de consultații gratuite la psiholog și nutriționist.

Dr. Ionescu Ioana-Ramona
Medic Specialist Radioterapie

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba