Nutriţia în cancerul esofagian

Consumul mare de alcool şi fumatul sunt factorii cel mai frecvent legaţi de apariţia cancerului de esofag de tip scuamos, în vreme ce obezitatea, boala de reflux gastric şi esofagul Barrett sunt factorii cel mai des implicaţi în apariţia cancerului esofagian de tip adenocarcinom. Având în vedere că stilul de viaţă din ţările dezvoltate predispune la creşterea ratei obezităţii, a bolii de reflux, cât şi a esofagului Barrett şi incidenţa tumorilor de esofag tinde să crească. Şi Registrul de cancer al regiunii de Nord-Vest al României  arată un trend crescător.

Comorbiditatea principală asociată cancerului de esofag este malnutriţia. Scăderea în greutate este adesea prezentă, la aceşti pacienţi, încă de la momentul diagnosticului. Cauza malnutriţiei este disfagia, imposibilitatea acestor pacienţi de a se mai putea alimenta cu o dietă obişnuită.  Având în vedere că scăderea în greutate a fost identificată ca un factor de prognostic negativ, intervenţia nutriţională promptă este foarte importantă.

În cadrul clinicii Amethyst suportul nutriţional al pacientului este susţinut pe toată perioada tratamentului oncologic.

Pacienţii sunt învăţaţi cum să modifice consistenţa alimentelor ( mâncare pasirată sau lichidă), cum să utilizeze mâncarea concentrată făcută special pentru pacienţii oncologici, cum să îşi atingă necesarul caloric zilnic, chiar dacă dieta lor este modificată.  De asemenea, pentru a facilita alimentaţia orală, pacienţii pot avea nevoie de montarea unui stent la nivel esofagian.

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba