Au găsit oamenii de știință în sfârșit un leac împotriva cancerului? Algele modificate genetic UCID 90 la sută din celulele canceroase

Oamenii de știință au anunțat recent un progres major în lupta împotriva cancerului, după ce au reușit să modifice genetic un anumit tip de alge cu medicamente care au țintit celulele afectate de cancer protejând, în același timp, pe cele sănătoase din organism.

Algele modificate genetic astfel încât să conțină nanoparticule încărcate cu un medicament împotriva cancerului au demonstrat în timpul testelor că pot ucide 90% dintre celulele canceroase, în celulele de cultură ale cancerului uman, fără a afecta pe cele sănătoase din jurul lor, determinând, astfel, regresia tumorilor la șoareci.

Algele diatomee încărcate cu medicamente chimioterapice au constituit obiectul studiului întreprins de o echipă de medici din Australia care au colaborat cu cercetătorii din Dresda, în Germania, pentru realizarea studiului ale cărui concluzii au fost publicate ulterior în revista Nature Communications.

Nico Voelcker, de la Universitatea din Australia de Sud, a menționat că algele diatomee sunt un tip mic, unicelular, de alge care realizează procese de fotosinteză și măsoară doar patru până la șase micrometri în diametru. Acestea sunt înconjurate cu un schelet de siliciu poros. Prin ascunderea medicamentele chimioterapice în interiorul algelor, efectele toxice cauzate de contactul cu celulele sănătoase nu mai au loc.

Algele au fost, de asemenea, modificate genetic pentru a produce proteine de legare pe anticorpii de pe suprafața învelișului celular, care se conectează numai la moleculele de pe celulele canceroase.

Medicamentele chimioterapice utilizate în tratamentele convenționale ale cancerului se dovedesc adesea toxice pentru țesuturile normale care înconjoară situl canceros.

Dr. Voelcker a declarat: „Pentru minimizarea toxicității în țesuturile care nu constituie țintă, medicamentele pot fi ascunse în interiorul nanoparticulelor acoperite cu anticorpi.”

„Anticorpii se leagă numai de moleculele găsite pe celule canceroase, distribuind, astfel, medicamentul toxic pentru celulele țintă în mod specific.”

Raportul recent publicat a mai menționat: „Aceste date indică faptul că frustulele de biosiliciu modificate genetic pot fi folosite ca rucsaci versatili pentru livrarea medicamentelor anti-cancer insolubile în apă, către site-urile tumorale vizate.”

Oamenii de știință cred, de asemenea, că ar putea reduce costurile viitoare de producție a acestor tipuri de nanoparticule.

Dr. Voelcker adăugat: „Deși este încă la început, acest sistem de distribuire a medicamentelor în organism, pe baza produselor biotehnologic adaptate realizate din materiale regenerabile, are un potențial enorm pentru terapia tumorilor cerebrale, incluzând afecțiunile netratabile în prezent.”

Sursa: Express.Co.Uk

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba