PET-CT in cancerele pulmonare

PET / CT este o modalitate valoroasă în evaluarea cancerului pulmonar (NSCLC și, de asemenea, cancer pulmonar cu celule mici). Una dintre indicațiile importante se află în evaluarea unui nodul pulmonar solitar (mai mic sau egal cu 3 cm în diametru). Acestea pot fi detectate accidental pe radiografii toracice sau pe tomografii CT.

Cu toate acestea, nodulii pulmonari nu pot fi evaluați complet prin CT toracic, deoarece constatările anatomice sunt adesea nespecifice. PET / CT are o sensibilitate mult mai mare pentru a detecta modificările metabolice observate în tumori maligne, adesea înainte ca modificările structurale să poată fi identificate și în special înainte de a putea fi observate modificări structurale specifice pentru tumori maligne.

Rezultatele fals-negative sunt mai puțin frecvente și pot fi observate la noduli mici, în general mai mici de 8-10 mm în diametru. Rezultate false negative pot fi observate și în cazul adenocarcinoamelor mucinoase, tumori care au cantități relativ mari de mucină și o cantitate relativ mică de celule.

Nodulii pulmonari solizi cu diametrul mai mare de 8-10 mm, care prezintă lipsa de absorbție pentru FDG, sunt mult mai probabil să fie benigne.

Rezultate fals pozitive pot fi observate la infecții, în special la tuberculoză și infecții granulomatoase. Condițiile inflamatorii neinfecțioase, în special sarcoidul, pot provoca, de asemenea, rezultate fals pozitive. Gradul de hipermetabolism în aceste afecțiuni inflamatorii infecțioase sau neinfecțioase poate fi similar cu cel al tumorilor maligne.

PET / CT este important în caracterizarea unei mase pulmonare solitare (mai mari de 3 cm în diametru), avand sensibilitate și specificitate ridicate. Probabilitatea de malignitate este mai mare atunci când valoarea standard de absorbție (SUV) este mai mare de 2,5, iar SUV-urile în creștere sugerează un prognostic mai nefavorabil. În situațiile în care este prezentă o masă pulmonară, iar PET / CT demonstrează implicarea hilară și mediastinală, toracotomia inutilă poate fi evitată. În situațiile unei mase pulmonare mari, fără afectare hilară sau mediastinală, o toracotomie ar oferi un prognostic favorabil.

Stadializarea precisă a cancerului pulmonar fară celule mici este extrem de importantă pentru determinarea managementului optim al acestor pacienți. FDG PET / CT este cea mai sensibilă și mai precisă modalitate de detectare a afectării hilare și mediastinale. Este, de asemenea, cea mai sensibilă și precisă modalitate în detectarea bolilor metastatice, inclusiv metastazele locale, regionale sau la distanta (cu excepția creierului, unde RMN este mai sensibil).

Sensibilitatea îmbunătățită în utilizarea criteriilor metabolice în locul criteriilor anatomice face din PET / CT o modalitate importantă în evaluarea răspunsului la tratament, după chimioterapie sau radioterapie. PET / CT este superior CT-ului singur, în special in cazul modificărilor anatomice din atelectazie, modificărilor inflamatorii și fibrozei postradioterapie, fiecare dintre acestea îngreunând interpretarea CT. În monitorizarea terapiei, PET / CT poate ghida continuarea chimioterapiei sau modificarea acesteia

PET / CT este extrem de important în planificarea radioterapiei. PET / CT oferă informații de stadializare și poate detecta metastaze necunoscute anterior, care pot determina care pacienți pot primi radioterapie definitivă (adică potențial curativă) și care pacienți ar trebui să primească terapie paliativă. PET / CT poate oferi o delimitare exactă a gradului de boală, astfel încât radioterapia definitivă să aibă șanse mai mari de succes. PET / CT poate delimita cu precizie volumul brut al tumorii și volumul funcțional al tumorii, care sunt extrem de importante pentru ghidarea radioterapiei. Gradul de captare al FDG in tumoră poate prezice răspunsul la radioterapie, precum și rezultatul. O absorbție mai mare (SUV crescut) sugerează scăderea supraviețuirii.

Studiile seriale PET / CT cu F-18 FDG pot fi utile în detectarea bolilor reziduale sau recurente. Sensibilitatea, specificitatea și precizia sunt foarte mari în detectarea bolii recurente, mai mult de 90%. Nivelul SUV în aceste leziuni poate fi predictiv pentru supraviețuire, deoarece nivelurile mai mari de SUV indică o rată mai scăzută de supraviețuire.

Cancerul pulmonar cu celule mici reprezintă în general 15-20% din toate cazurile de cancer pulmonar. Cancerele pulmonare cu celule mici sunt, în general, foarte agresive și sunt considerate metastatice la momentul diagnosticului. Aceste tipuri de cancer sunt inițial foarte radiosensibile și, de asemenea, foarte sensibile la chimioterapie. Cu toate acestea, răspunsurile la terapie sunt de obicei de scurtă durată, iar supraviețuirea generală este slabă. FDG PET / CT poate stadializa cu exactitate aceste tipuri de cancer. De asemenea, în aceste tumori, PET / CT este mai puțin sensibil la detectarea metastazelor cerebrale decât RMN. De asemenea, în cazul cancerului pulmonar cu celule mici, SUV-urile mai mari prezic rezultate mai slabe. PET / CT este, de asemenea, util pentru planificarea radioterapiei.

Dr. Bunta Ovidiu
Medic Specialist Radioterapie
Amethyst Radiotherapy Timisoara

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba