Modalități de tratament pentru cancerul de la nivelul cavității nazale și a sinusurilor paranazale – partea I

Prezentare generală a tratamentului

În procesul de îngrijire a cancerului, mai mulți medici din diferite arii medicale lucrează împreună pentru a reuși să creeze un plan de tratament global pentru un pacient, care să rezulte într-un tratament final care să poată combina multiple tipuri de tratamente. Această cooperare poartă numele de echipă disciplinară. Pentru cavitatea nazală sau pentru cancerul sinusurilor paranazale, echipa de tratament poate include medici oncologi, medici specialiști în radioterapie (medici care își duc specializarea mai departe, în tratarea persoanelor care suferă de cancer), chirurgi, otolaringologi (medici specialiști în urechi, nas, gât), stomatologi, medici specialiști în medicina maxilo-facială, fizio-terapeuți, patologi de vorbire, psihiatri, asistente medicale, nutriționiști, asistenți sociali. Un neurochirurg (medic specializat în chirurgie pe creier și măduva spinării) ar trebui să facă, de asemenea, parte din această echipă, atunci când o tumoare din zona craniană sau din zona facială trebuie eliminată.

Cancerul cavității nazale și cancerul sinusurilor paranazale poate fi adesea vindecat, mai ales dacă acesta este descoperit devreme. Deși vindecarea cancerului este obiectivul principal al tratamentului, păstrarea funcțiilor nervilor, țesuturilor și a organelor din apropiere este, de asemenea, foarte importantă. Când doctorii planifică tratamentul, se ia în considerare modalitatea în care tratamentul ar putea să afecteze calitatea vieții pacientului, iar această abordare include modul în care persoana se simte, arată, discută, mănâncă sau respiră.

În continuare sunt prezentate cele mai comune opțiuni de tratament pentru cavitatea nazală și pentru cancerul sinusurilor paranazale. Cele trei opțiuni de tratament principale sunt chirurgie, radioterapie, și chimioterapie. Poate fi folosit unul din cele trei tratamente sau o combinație a acestora. Planul de îngrijire poate include, de asemenea, și un tratament pentru simptome și efecte secundare, o parte importantă din tratamentul de vindecare a cancerului. Opțiunile de tratament și recomandările pot depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul și de stadiul cancerului, de posibilele efecte secundare, precum și de preferințele pacientului sau de starea generală de sănătate. Fă-ți timp pentru a afla despre toate opțiunile de tratament asigură-te că pui întrebări cu privire la toate neclaritățile pe care le ai. De asemenea, se recomandă dialogul cu medicul despre obiectivele fiecărui tratament, dar și despre situațiile care pot să apară pe parcurs. Este importantă documentarea înaintea luării unei decizii cu privire la tratament.

Noțiuni de bază pentru îngrijirea efectelor secundare și a simptomelor

Cancerul și tratamentul acestuia provoacă de cele mai multe ori efecte secundare. În plus pe lângă tratament, pentru a încetini, opri sau elimina cancerul, un rol important îl joacă ameliorarea simptomelor și a efectelor secundare. Această abordare poartă numele de îngrijiri paliative sau de susținere și includ sprijinirea pacientului în cazul problemelor fizice, emoționale sau sociale.

Îngrijirea paliativă poate ajuta o persoană în orice stadiu de boală. Bolnavii primesc, deseori, tratament pentru cancer dar și tratament pentru ameliorarea efectelor secundare. Tratamentele paliative variază foarte mult, și deseori includ medicamente, modificări nutriționale, tehnici de relaxare precum și alte terapii. Există și situații în care îngrijirile paliative sunt similare cu tratamentele menite să elimine cancerul, cum ar fi chimioterapia, chirurgia sau radioterapia. Obiectivele fiecărui plan de tratament trebuie discutate și stabilite cu medicul oncolog. Tot cu medicul, dar și cu echipa care se ocupă de tratament, este recomandat să se discute despre efectele secundare ale planului de tratament și despre opțiunile de susținere/îngrijire.

Sursă: www.cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba