Radioterapia pentru cancerul de sân metastatic (II)

Radiațiile sunt prescrise pentru a distruge celulele canceroase, de obicei, asociate cu steroizii care au rolul de a ameliora inflamația zonei. Ocazional, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală de reducere a tumorii pentru a reduce presiunea în jurul măduvei spinării sau pentru a consolida (stabiliza) zonele cu risc de fractură.

Metastazele cerebrale necesită tratament imediat, mai ales dacă acestea cauzează simptome cum ar fi dureri de cap, greață, senzație de amorțeală, tulburări de vedere, tulburări motorii, de sensibilitate, de orientare, de echilibru, cognitive sau, în cazuri rare, convulsii. Medicul dumneavoastră vă va prescrie steroizi urmați de alte tratamente, cum ar fi chimioterapie, și/sau chirurgie,  și / sau radioterapie.

Radioterapia vizează tot creierul sau zone specifice. Rareori va fi utilizată pentru tratamentul întregii măduve a spinării. Radiația unei zone prea întinse ar reduce numărul de celule importante care luptă împotriva infecțiilor și aceasta ar putea întârzia alte tratamente.

Problemele de sângerare pot fi rezolvate prin radiație. Uneori, o tumoră poate provoca sângerări. Sângerarea, de obicei, răspunde rapid la radiații.

Cancerul ce a apărut al nivelul oaselor de la picioare, șolduri sau brațe poate slăbi și distruge structura și rezistența acestora. Acest lucru va face oasele să devină mai fragile chiar și în absența contuziilor, loviturilor prin cădere sau altor leziuni.

Radiația îndreptată către tumoare va distruge celulele canceroase, astfel încât osul să se poată vindeca (osul nu se poate reconstrui și consolida în cazul în care celulele canceroase stau în calea acestui proces). De cele mai multe ori, însă, radiația nu va distruge tumora. În aceste cazuri iradierea acționează mai ales ca antiinflamator, reducând volumul metastazelor osoase. În plus față de tratamentul propriu-zis cu radioterapie medicul va asocia și Zometa pentru refacerea osului.  Mai mult, în cazul în care un os al brațului sau piciorului este serios slăbit, chirurgul poate plasa o tijă de metal în zona slăbită pentru a-l consolida.

Un tip special de radiații poate fi administrat persoanelor care dezvoltă tumori osoase multiple sau diseminate, dureroase, care nu răspund la chimioterapie. Aceste tumori nu pot fi ușor tratate cu radiații localizate deoarece zona care are nevoie de tratament este prea mare. Stronțiul-89 chimic radioactiv poate fi administrat intravenos (injectat în venă), ca doză unică, o singură dată. Celulele osoase și celulele canceroase din oase preiau radiația oferită de aceste substanțe chimice. Tratamentul reduce, în general, durerea, dar poate face ca bolnavul să fie mai predispus la infecții, anemie și probleme de sângerare.

Radiațiile, uneori, pot agrava simptomele înainte de vă face să vă simțiți mai bine. Aceasta pentru că radioterapia determină apariția edemului tisular (țesuturile se umflă ușor înainte ca tumora să înceapă să se micșoreze) iar acest proces poate pune presiune suplimentară pe nervii sensibili. Medicația împotriva durerii, și, uneori, un scurt tratament cu steroizi, poate ajuta la ameliorarea acestor simptome temporare. Testele de diagnostic după ce tratamentul se finalizează vă pot arăta, în cele din urmă, cât de mult a fost redus cancerul prin radiații.

Sursa: Breast Cancer.org

 

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba