Radioterapia cu particule grele

Tratamentul cu particule grele este o tehnică specială de radioterapie, în care în loc de particulele fără masă atomică, adică fotoni, se folosesc particule cu masă atomică crescută, cum ar fi atomi de carboni, heliu sau protoni-  fragmente din nucleul atomului. 

La nivel tisular, aceste particule sunt capabile să cauzeze distrugeri mult mai ample ale lanțului ADN decât fotonii, astfel cauzând moartea celulară în proporție mai mare. În cazul tumorilor, asta înseamnă că folosind aceste particule, este posibilă distrugerea a mai multor celule canceroase sau a celulelor care nu ar fi fost atât de sensibile la iradierea cu fotoni.

O altă caracteristică a acestor particule este modalitatea aparte de a transfera energia țesuturilor. Acesta se face brusc și foarte controlat, iar astfel se pot proteja organele sănătoase mai bine.

Indicațiile de tratament sunt limitate, deoarece multe particule sunt încă în fază de cercetare și testare, dar deja, în anumite tumori de bază de craniu, tumori pediatrice, cancere radiorezistente sau în zone anatomice cu structuri criterice, se folosește acest tip de radioterapie. 

Un exemplu foarte bun este iradierea craniospinala la copii, unde folosirea acestei tehnici scade riscul iradierii organelor sănătoase, iar astfel scade riscul de cancere radioinduse. În cazul cordoamelor – tumori rare la nivelul bazei de craniu sau sacru – radioterapia cu protoni sau carboni oferă rezultate superioare din cauza învingerii radiorezistenței acestui tip particular de cancer.

Din păcate costurile de producție a acestui tip de iradiere sunt extrem de crescute din cauza tehnologiei complexe care este necesară pentru accelerarea și filtrarea acestor particule. În Europa, exista doar câteva centre care pot oferi acest tratament, iar în acest  moment, România nu se numără printre țările care dispun de un astfel de centru.

 

Asist. Univ. Dr. Renata Zahu

Medic Primar Radioterapie

Director Medical Amethyst Cluj

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba