Ce este radioterapia ghidată imagistic?

Radioterapia ghidată imagistic

Radioterapia ghidată imagistic (IGRT) reprezintă o modalitate de utilizare a razelor X și de scanare a unor imagini înainte și în timpul tratamentului de radioterapie. Razele X și scan-urile vor arăta dimensiunea, forma și poziția tumorii canceroase.

Medicii crează planul de radioterapie astfel încât să ofere o doză optimă de radiații acelei părți a corpului care este afectată de boală. Este important ca zona vizată de doctori să acopere întreaga tumoare și, în plus, încă o zonă mai mică aflată în jurul acesteia. Delimitarea realizată în acest mod permite tratamentului de radioterapie să acționeze mai bine pentru tratarea cancerului. Medicii încearcă să iradieze țesutul înconjurător sănătos cât mai puțin posibil pentru a reduce riscul de reacții adverse.

 Tipuri de radioterapie ghidată imagistic

Există zone ale corpului unde tumorile pot avea localizări diferite pentru fiecare tratament. Un exemplu este cazul prostatei, care își schimbă poziția în funcție de capacitatea vezicii urinare. În cazul utilizării radioterapiei convenționale, există riscul ca o parte a tumorii să rămână în afara câmpului de radiație din timpul sesiunilor de tratament.

În schimb, dacă este vorba despre anumite tipuri de IGRT, radioterapeuții pot efectua scanări folosind un aparat special înaintea fiecărui tratament. Apoi, ei se pot asigura că tumoarea canceroasă este în zona care va fi iradiată prin radioterapie.

În cazul altor tipuri de radioterapie ghidată imagistic, radioterapeuții pot efectua scanări chiar în timpul tratamentului pentru că aparatura din dotare permite acest lucru. Astfel, ei se asigură că tumoarea canceroasă vizată se află în câmpul țintă al tratamentului, de-a lungul fiecărei sesiuni de tratament. Ei numesc aceasta radioterapie în patru dimensiuni (4D), (4D-RT).

În unele tipuri de radioterapie 4D-ART aparatul se poate opri în cazul în care tumora își modifică poziția din zona aflată inițial în câmpul de aplicare a tratamentului cu radiații. Acest tip de tratament este util cazurilor de cancer prezent în anumite zone ale corpului care își modifică poziția atunci când se produc mișcările involuntare ale respirației, cum este cazul cancerului pulmonar.

 Tipuri de aparate IGRT

Unele tipuri de radioterapie ghidată imagistic pot utiliza aparate de radioterapie concepute special. CyberKnife, de exemplu, are un braț robotic care se deplasează în jurul pacientului. Brațul permite efectuarea tratamentului de radioterapie din mai multe unghiuri diferite.

TomoTherapy

TomoTherapy este un tip de radioterapie de intensitate modulată ghidată prin imagine.  TomoTherapy combină un scaner CT cu un aparat pe bază de fascicul de radioterapie externă. O parte a aparatului TomoTherapy se poate roti complet în jurul pacientului pentu a prelua imagini CT, oferind astfel posibilitatea unui tratament localizat.

Aparatul preia imagini ale tumorii cu puțin timp înaintea fiecărei sesiuni de tratament, pentru a permite medicilor să realizeze un tratament foarte precis. Acest lucru poate reduce daunele la nivelul țesuturilor normale ale corpului din zona țintă. Tratamentul se mai numește tomoterapie elicoidală.

 Beneficii și posibile dezavantaje ale IGRT

Utilizarea radioterapiei ghidate imagistic, ajută medicii în orientarea tratamentului de radioterapie cu mai multă precizie. Acest lucru poate însemna că tratamentul funcționează mai bine în tratarea sau controlul unui cancer. Este redus, de asemenea și riscul apariției efectelor secundare.

Dezavantajul este că planificarea tratamentului poate dura mai mult. Uneori, fiecare sesiune de radioterapie poate, de asemenea, să dureze mai mult timp.

 

Sursa: Cancer Research UK

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba