Radioterapia la Amethyst

În Centrul de radioterapie Amethyst utilizăm un echipament de ultimă generație ce lucrează pe baza tehnologiei IMRT-VMAT care are mai multe avantaje terapeutice, unul dintre acestea fiind timpul scurt al unei ședințe de radioterapie, de maxim 5-7 min/sesiune, funcție ce asigură acuratețea tratamentului dar și confortul pacientului.

Acest echipament medical este cel mai avansat tehnologic atât în România cât ți la nivel european.

Ce fel de radioterapie utilizăm la Amethyst?

Radioterapia este un tratament pentru cancer care utilizează radiaţii cu înaltă energie, de obicei raze X. Tipul şi cantitatea de radiaţii pe care le primiţi sunt calculate cu atenţie pentru a distruge celulele canceroase, care sunt celule anormale. Acest lucru opreşte divizarea normală a celulelor şi drept urmare, acestea sunt distruse. Tratamentul dvs. este planificat pentru a evita cât mai mult ţesut sănătos posibil și pentru a distruge în proporție cât mai mare celulele canceroase.

Scopul radioterapiei este de a distruge celulele canceroase în timp ce se afectează cât mai puţin posibil celulele normale. Aceasta poate fi utilizată pentru a trata multe tipuri de cancer în aproape orice parte a corpului.

Tratamentul curativ, care este reprezentat de radioterapia curativă, are scopul de a oferi beneficii pe termen lung pacienţilor. Uneori radioterapia este administrată singură sau poate fi administrată împreună cu alt tratament. Radioterapia poate fi administrată înainte de operaţia chirurgicală pentru a micşora tumora sau după operaţia chirurgicală pentru a opri creşterea celulelor canceroase care ar putea rămâne. Aceasta poate fi administrată, de asemenea, înainte, în timpul sau după chimioterapie sau tratamentul hormonal, pentru a îmbunătăţi rezultatele generale.

Radioterapia paliativă are scopul de a micşora tumorile şi de a reduce durerea sau de a ameliora alte simptome ale cancerului. Radioterapia paliativă poate, de asemenea, prelungi viaţa.

Pas cu pas până la tratament

Odată ce ați ajuns la clinica Amethyst echipa multidisciplinară va prelua cazul dvs. și veți fi sfatuit permanent în toată perioada tratamentului dvs.

După ce investigațiile medicale și evoluția bolii dvs. vor fi analizate atent de către specialiștii Amethyst, aceștia vor lua in cadrul Comisiei Oncologice decizia de tratament și vă vor propune strategia terapeutică pe care trebuie să o urmați. Tratamentul prin radioterapie este plănuit cu grijă pentru fiecare pacient în parte.

Medicul responsabil pentru îngrijirea dvs. se numeşte medic oncolog. Acesta, sau una dintre echipele acestuia vă va prescrie tratamentul prin radioterapie. Acest lucru va fi planificat de o echipă de radioterapeuți şi fizicieni.

Medicii radioterapeuți sunt principalele persoane cu care veţi intra în contact atunci când vi se administrează tratamentul de radioterapie. Aceştia lucrează în strânsă legătură cu medicul oncolog, ajută la planificare şi sunt responsabili pentru administrarea tratamentului dvs.

Medicul dvs. va putea răspunde multora dintre întrebările dvs. Echipa de tehnicieni poate, de asemenea, să vă sfătuiască asupra efectelor secundare posibile şi cu privire la ceea ce puteţi şi nu puteţi face în timpul tratamentului.

De asemenea, puteţi consulta şi alti specialiști care vă pot ajuta cu terapii de suport precum consilierea psihologică, sfaturi pentru o nutriție potrivită și de gestionare a acestei afecțiuni în timpul tratamentului și ulterior.

Medicul vă va ruga să semnaţi un formular de consimţământ și vă va oferi o copie a acestuia. Acesta este o înregistrare scrisă că aţi fost de acord cu radioterapia planificată. Înainte de a vă da consimţământul, medicul va discuta cu dvs. despre ce este posibil să implice radioterapia, beneficiile şi riscurile şi orice tratamente alternative disponibile. Puteţi primi, de asemenea, informaţii scrise care să susţină ceea ce vi s-a spus. Este important să înţelegeţi informaţiile care vi s-au acordat – puneţi întrebări dacă nu înţelegeţi sau dacă doriţi mai multe informaţii. Pentru a vă ajuta să vă gândiţi la ce aţi putea dori să întrebaţi medicul, puteţi accesa Întrebări frecvente.

Planificarea se face pe baza unei scanări CT care se desfășoară în departamentul de imagistică medicală. Această scanare oferă ”modelul” exact al poziţiei pentru tratament. Echipa de imagistică medicală vă va explica ce se va întâmpla în timpul CT-ului de planificare şi vor realiza orice pregătire de care aţi putea avea nevoie. Această scanare va oferi medicului dvs. şi fizicienilor o imagine detaliată a zonei care necesită tratament.

În cazul în care trebuie să urmaţi tratament prin radioterapie la cap sau la gât, veţi avea nevoie să purtaţi o mască specială pentru a menţine capul nemişcat, mască ce se va realiza luând mulajul capului pe un material special.

Medicii radioterapeuți şi fizicienii medicali (care sunt specialişti în domeniul radiaţiei) vor calcula apoi doza de radiaţii care vi se va administra. Acest lucru este efectuat cu ajutorul unor sisteme computerizate moderne, de ultimă generație.

Prima şedinţă va fi programată la câteva zile de la prima vizită la centrul nostru. Atunci când radioterapia face parte dintr-un plan de tratament combinat (cu operaţie chirurgicală şi chimioterapie), echipa medicală va stabili cea mai bună strategie pe care trebuie să o urmați.

După ce termină tratamentul, mulţi oameni aşteaptă cu nerăbdare ca viaţa să revină la normal. Cu toate acestea, este posibil să vă simţiţi un pic slăbit. Acest lucru este normal. Pe timpul radioterapiei vă veţi obişnui cu noua rutină a vizitelor la spital. Finalizarea tratamentului va aduce, de asemenea, schimbări cu care trebuie să vă acomodaţi. Majoritatea efectelor secundare durează doar câteva zile sau săptămâni, însă sunt anumite efecte ale radioterapiei, precum oboseala, care pot persista timp de mai multe luni de la finalizarea tratamentului. Cu toate acestea, orice efecte ar trebui să se amelioreze gradual dacă vă odihniţi suficient şi mâncaţi bine.

După ce veţi finaliza tratamentul, vi se vor face programări clinice astfel încât doctorul să poată verifica progresul. Este posibil ca programările să devină din ce în ce mai puţin frecvente pe măsură ce trece timpul. Dacă sunteţi îngrijorat cu privire la orice aspect, ar trebui să telefonaţi pentru a obţine o programare mai devreme.

Cum este ședința de radioterapie în sine?

Pregătirea pentru tratament de iradiere poate dura ceva timp, adesea mai mult decât tratamentul în sine. Atunci când tehnicienii consideră că atât dispozitivul cât şi dvs. sunteţi în poziţia corectă, aceştia vor părăsi camera şi vor porni fasciculul de radiaţii. Nu veţi simţi nimic în timpul tratamentului.

Trebuie să staţi nemişcat în cele câteva minute în care vi se administrează tratamentul, însă puteţi respira şi înghiţi normal. Dispozitivul se va mişca în jurul dvs. în timpul tratamentului iar tehnicienii pot veni să vă schimbe poziţia sau pe cea a dispozitivului, explicându-vă fiecare pas. După tratament, aceștia vă vor da instrucţiuni speciale, de exemplu cu privire la îngrijirea zonei de tratament. Vă rugăm să le urmaţi cu grijă.

Radioterapia este administrată de luni până vineri în sistem ambulatoriu. Numărul de tratamente de care veţi avea nevoie depinde de mulţi factori ai stării dvs. şi de tipul de cancer de care suferiți. Un tratament de radioterapie poate dura aproximativ cinci săptămâni.