Sugárterápia az Amethystnél

Az Ametiszt Sugárterápiás Központban korszerű, IMRT-VMAT technológián alapuló berendezéseket alkalmazunk, amelyek számos terápiás előnnyel rendelkeznek, amelyek közül az egyik a sugárterápiás kezelés rövid időtartama, maximum 5-7 perc/ ülés, mely funkció biztosítja a kezelés pontosságát, de egyben a beteg kényelmét is.

Ez az orvosi berendezés technológiailag a legfejlettebb mind Romániában, mind európai szinten.

Milyen sugárterápiát alkalmazunk az Amethystnél?

A sugárterápia olyan rákkezelés, amely nagy energiájú sugárzást, általában röntgensugarakat alkalmaz. A kapott sugárzás típusát és mennyiségét gondosan kiszámítják, hogy elpusztítsa a rákos sejteket, amelyek abnormális sejtek. Ez leállítja a sejtek normális osztódását, és ennek eredményeként elpusztulnak. A kezelést úgy tervezik, hogy a lehető legtöbb egészséges szövetet elkerülje, és a lehető legtöbb rákos sejtet elpusztítsa.

A sugárterápia célja a rákos sejtek elpusztítása, miközben a normál sejteket a lehető legkevésbé érinti. Használható számos ráktípus kezelésére a test szinte bármely részén.

A gyógyító kezelés, amelyet a gyógyító sugárterápia képvisel, célja, hogy hosszú távú előnyöket biztosítson a betegek számára. Néha a sugárterápiát önmagában adják, vagy más kezeléssel együtt adják. Sugárterápia adható a műtét előtt a daganat csökkentésére, vagy műtét után az esetlegesen megmaradt rákos sejtek növekedésének megállítására. A kemoterápia vagy hormonkezelés előtt, alatt vagy után is beadható az általános eredmények javítása érdekében.

A palliatív sugárterápia célja a daganatok csökkentése és a fájdalom csökkentése vagy a rák egyéb tüneteinek javítása. A palliatív sugárterápia az életet is meghosszabbíthatja.

Lépésről lépésre a kezelés felé

Miután megérkezik az Amethyst klinikára, a multidiszciplináris csapat átveszi az Ön esetét, és folyamatosan tanácsot kap a kezelés során.

Miután az orvosi vizsgálatokat és betegségének alakulását gondosan elemzik az ametiszt szakértők, meghozzák a kezelési döntést az Onkológiai Bizottságon belül, és javaslatot tesznek a követendő terápiás stratégiára. A sugárterápiás kezelést minden egyes betegnél gondosan megtervezik.

Az Ön ellátásáért felelős orvost onkológusnak hívják. Ő vagy valamelyik csapata fogja felírni az Ön sugárterápiás kezelését. Ezt egy sugárterapeutákból és fizikusokból álló csapat fogja megtervezni.

A sugárterápiás kezelés során a sugárterapeuták a fő emberek, akikkel kapcsolatba kerül. Szorosan együttműködnek az Ön onkológusával, segítenek megtervezni és felelősek a kezelés irányításáért.

Kezelőorvosa sok kérdésére tud majd válaszolni.A technikusok csapata tanácsot ad a lehetséges mellékhatásokról és arról is, hogy mit tehet és mit nem tehet a kezelés során.

Konzultálhat más szakemberekkel is, akik segíthetnek Önnek támogató terápiákban, például pszichológiai tanácsadásban, tanácsokkal a megfelelő táplálkozással kapcsolatban, valamint ezen állapot kezelésében a kezelés alatt és azt követően.

Az orvos felkéri Önt, hogy írja alá a beleegyező nyilatkozatot, és adja át annak másolatát. Ez egy írásos feljegyzés arról, hogy Ön beleegyezett a tervezett sugárkezelésbe. Mielőtt beleegyezését adja, kezelőorvosa megbeszéli Önnel, hogy mit jelenthet a sugárterápia, milyen előnyökkel és kockázatokkal jár, valamint a rendelkezésre álló alternatív kezeléseket. Előfordulhat, hogy írásos információkat is kaphat, amelyek alátámasztják az elhangzottakat. Fontos, hogy megértse a kapott információkat – ha nem érti, vagy további információra van szüksége, tegyen fel kérdéseket. Ha átgondolja, mit szeretne kérdezni orvosától, keresse fel a Gyakran ismételt kérdéseket.

A tervezés az orvosi képalkotó osztályon végzett CT-vizsgálat alapján történik. Ez a vizsgálat megadja a kezelési pozíció pontos „modelljét”. Az orvosi képalkotó csapat elmagyarázza, hogy mi fog történni a CT tervezése során, és elvégzi a szükséges előkészületeket. Ez a vizsgálat részletes képet ad kezelőorvosának és fiziológusának a kezelést igénylő területről.

Ha a fejét vagy a nyakát sugárterápiás kezelésnek kell alávetni, akkor speciális maszkot kell viselnie, hogy a fejét mozdulatlanul tartsa, egy olyan maszkot, amelyet úgy készítenek, hogy a fej formáját speciális anyagra veszik.

A sugárterapeuták és az orvosfizikusok (akik sugárspecialisták) ezután kiszámítják az Ön számára beadott sugárdózist. Ez modern, korszerű számítógépes rendszerek segítségével történik.

Az első ülésre néhány nappal a központunk első látogatása után kerül sor. Ha a sugárterápia egy kombinált kezelési terv része (műtéttel és kemoterápiával), az orvosi csapat meghatározza az Ön által követendő legjobb stratégiát.

A kezelés befejezése után sokan várják, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. Azonban egy kicsit gyengének érezheti magát. Ez normális. A sugárterápia során megszokja a kórházi látogatások új rutinját. A kezelés befejezése olyan változásokat is hoz, amelyekhez alkalmazkodnia kell. A legtöbb mellékhatás csak néhány napig vagy hétig tart, de vannak a sugárkezelésnek olyan hatásai, mint például a fáradtság, amely a kezelés befejezése után több hónapig is fennáll. Azonban minden hatásnak fokozatosan javulnia kell, ha eleget pihen és jól eszik.

A kezelés befejezése után klinikai találkozókat kap, hogy kezelőorvosa ellenőrizni tudja az előrehaladását. A találkozók az idő előrehaladtával ritkulhatnak. Ha bármi aggaszt, hívjon hamarabb időpontot.

Milyen maga a sugárterápiás ülés?

A sugárkezelésre való felkészülés eltarthat egy ideig, gyakran tovább, mint maga a kezelés. Amikor a technikusok úgy érzik, hogy a készülék és Ön is a megfelelő helyzetben van, elhagyják a helyiséget, és bekapcsolják a sugársugarat. A kezelés alatt nem fog semmit érezni.

Néhány percig mozdulatlanul kell maradnia a kezelés alatt, de normálisan tud lélegezni és nyelni. A készülék a kezelés alatt körbe-körbe fog mozogni, és előfordulhat, hogy a technikusok megváltoztatják az Ön vagy a készülék helyzetét, és elmagyarázzák az egyes lépéseket. A kezelés után speciális utasításokat adnak, például a kezelt terület gondozásával kapcsolatban. Kérjük, gondosan kövesse őket.

A sugárterápia hétfőtől péntekig járóbeteg-körülmények között történik. A szükséges kezelések száma az Ön állapotának számos tényezőtől és a rák típusától függ. A sugárterápiás kezelés körülbelül öt hétig tarthat.