Radioterapia Modernă – Tratament de înaltă precizie în Banat

Aportul tehnologic în această ramură a oncologiei a reprezentat un mare salt în ultimul deceniu, lucru care a permis apariția unor tehnici avansate de tratament cu radiații ionizante. În ziua de astăzi, Acceleratoarele Liniare cu ajutorul cărora se efectuează radioterapia, sunt capabile să livreze doze de radiație cu o precizie milimetrică.

IMRT-VMAT este cea mai folosită metodă de radioterapie aflată la ora actuală la nivel mondial. Această tehnică permite o mai bună protejare a organelor la risc, ceea ce se traduce printr-o rată scăzută de efecte secundare acute și tardive. Clinicile Amethyst au implementat cu succes în România această tehnică în urmă cu 10 ani și reprezintă actualmente standardul terapeutic.

Stereotaxia este o tehnică ce folosește doze mari de radiație pe un volum mult mai restrâns. Indicația radioterapiei stereotactice este dată de o comisie oncologică și este folosită preponderent în metastazele cerebrale, osoase și pulmonare, dar și în tratamentul recidivelor. De asemenea, stereotaxia este implementată în cadrul clinicilor Amethyst, oferind alături de IMRT-VMAT un tratament complet și integrat cu efecte secundare minime.

SGRT sau “surface-guided radiotherapy” este un sistem de ghidaj imagistic ce permite un control al dozei, eficient în întregul segment anatomic iradiat, permițând o scădere suplimentară a dozei la nivelul organelor sănătoase.

DIBH sau “deep-inspiration-breath-hold” este de asemenea un sistem de ghidaj imagistic suplimentar ce permite efectuarea tratamentului în inspir profund. SGRT, alături de DIBH, este folosit în practica clinică curentă pentru tratamentul pacientelor cu cancer mamar stâng. pentru a scădea doza de iradiere administrată inimii, astfel că toxicitatea cardiacă asociată este minimă.

Împreună, aceste tehnici moderne de radioterapie ne permit să tratăm orice patologie oncologică ce se adresează clinicilor Amethyst, cu efecte secundare minime asupra organelor sănătoase.

Clinica Amethyst Timișoara a implementat în premieră în zona Banatului tehnica de SGRT și DIBH, oferind astfel pacienților din această regiune acces facil la aceste terapii.


  Mihai Zerbea

Dr. Mihai Zerbea

Medic Specialist Radioterapie

Amethyst Timișoara

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba