Tratarea limfomului Hodgkin prin radioterapie – partea I

Radioterapia în cazul limfomului Hodgkin este un tratament local. Se poate aplica unei zone când există limfom Hodgkin în una sau două arii ale ganglionilor limfatici dintr-o parte a corpului, sau poate fi folosită pentru a diminua ganglionii limfatici dintr-un limfom Hodgkin avansat. În acest caz tratamentul de radioterapie este combinat și cu cel de chimioterapie.

Tratamentul – Unde și când

Tratamentul de radioterapie se aplică în departamentele de radioterapie din spitale sau în clinici specializate. Frecvența tratamentului este de o dată pe zi, de luni până vineri, urmat de o pauză de două zile. Durata tratamentului depinde de zona care trebuie tratată.

Planificarea tratamentului

Tratamentul de radioterapie trebuie să fie planificat cu multă atenție. La primul control, trebuie să se realizeze anumite scanări cu un aparat special numit simulator. Cu ajutorul acestuia se formează razele X. Medicul folosește scanarea realizată cu razele X pentru a descoperi unde trebuie aplicat tratamentul care poate apoi să ucidă majoritatea celulelor limfatice și să lase cât mai mult țesut sănătos în corp.

Medicul sau radiologul face semne pe piele în timpul ședinței de planificare. Aceste semne sunt folosite pentru a alinia aparatul de radioterapie, în fiecare zi, astfel că este foarte important să nu le ștergeți la spălare. Nu vă faceți griji pentru acest lucru deoarece radiologii pot folosi mici tatuaje pentru a se asigura că desenele rămân impregnate pe piele de-a lungul tratamentului.

Pentru stadii incipiente ale limfomului, majoritatea pacienților vor fi tratați prin radiații doar în zona în care sunt afectați ganglionii limfatici, acest procedeu fiind numit radioterapie pentru zona afectată – IFRT. Dacă limfomul se întinde pe o arie mai mare se va mări zona pe care va fi aplicată radioterapia (EFRT).

Rareori pacienții au nevoie de un tratament care să le acopere întreaga suprafață a corpului cu o mantie (mantle field) sau radioterapie Y inversată.

Un astfel de tratament este pentru limfomul situat deasupra diafragmei. Zona tratată este sub formă de T, care urcă pe umeri, gât şi zona pieptului.

Radioterapia „Inverted Y” se adresează limfomului Hodgkin situat în ganglionii din jurul coloanei vertebrale sau din zona inghinală. Zona de tratament este de forma unui Y întors şi acţionează la nivelul coloanei vertebrale.

Tratamentul propriu zis

Tratamentul, în sine, durează doar câteva minute. Radiologul vă va ajuta să vă aşezaţi în poziţia corectă pentru radioterapie şi se va asigura că aveți o poziție confortabilă. Vă va lăsa singur în timpul tratamentului, el reuşind să vă vadă şi să vă audă prin intermediul unui interfon.

Radioterapia nu este deloc dureroasă. Nu veţi simţi nimic, dar este foarte important să staţi nemişcat câteva minute, cât timp durează tratamentul.

Acest tip de terapie nu vă face radioactiv. Celelalte persoane, care vă vor sta în preajmă şi cu care veți interacţiona pe perioada tratamentului, vor fi în siguranţă. Nu vor fi nicidecum afectaţi de tratamentul pe care  îl urmați.

Sursă: Cancer Research UK

Citește și: Tratarea limfomului Hodgkin prin radioterapie – partea II

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba