Radioterapia stereotactică (SART)

Radioterapia stereotactică (SART) reprezintă un progres important al iradierii în  tratamentul cancerului. Precisă, sigură și eficientă, SART a devenit recent o alternativă operativă comparabilă cu chirurgia, dar fară a expune pacientul la riscurile operatorii.

Performanțele radioterapiei stereotactice sunt demonstrate în trialuri randomizate într-o mare varietate de cancere, fie ca tratament curativ în stadii incipiente, fie ca tratament paliativ în cazuri avansate, inclusiv metastatice, oferind o soluție elegantă, cu toxicitate  minimă, integral ambulator (fară internare).

În esență, cu tehnologie avansată și tehnici complexe se administrează doar câteva ședințe de iradiere , 1-5 fracțiuni, cu doze mari, de 6- 24 Gy/ fr, pe volume relativ mici, cu integrarea mișcării țintei (acolo unde este cazul, de exemplu din cauza respirației pacientului).

În general, SART se administrează de 2 sau 3 ori pe săptămână, și se finalizează în 2 săptămâni. Fiecare ședință eliberează în tumoră o doză mare (în medie echivalentă cel puțin unei săptămâni de iradiere externă clasică), cu modularea intensității fasciculului de fotoni și verificare imagistică precisă a fiecărei ședințe de tratament (cu tomograf montat pe aparatele de iradiere), înainte și în timpul iradierii.

Tratamentul se poate administra și într-o singură ședință (situație în care se numește “radiochirurgie”= SRS, Stereotactic RadioSurgery). Durata unei ședințe este funcție de doza administrată  pe fiecare ședință, dat în ansamblu nu depășește 15 minute, împreună cu  etapele de verificare a preciziei.

Programul de radioterapie stereotactică a fost lansat în Clinica Amethyst Cluj în urmă cu trei ani iar în Amethyst Otopeni în urmă cu un an. Toleranța tratamentului a fost excelenta la toți pacienții tratați până în prezent, iar eficacitatea este echivalentă seriilor raportate de instituții renumite de radioterapie din Statele Unite sau Europa occidentală.

Pacienții din România au astfel la dispoziție această opțiune în România, ca alternativă la deplasarea în străinătate.

Pentru informații suplimentare vă invităm să accesați site-ul:

office.otopeni@amethyst-radiotherapy.ro

office.cluj@amethyst-radiotherapy.ro 

Prof Dr. Gabriel Kacsó
Director Medical Amethyst România