Orvosi képalkotás

Az Amethyst sugárterápiás központ orvosi képalkotó osztálya a legmodernebb berendezésekkel CT vizsgálatokat végez, hogy részletes képeket vagy felvételeket készítsen a test belsejéről, a szervekről és a szövetekről a betegségek diagnosztizálása érdekében.

A CT-készülék a vizsgálatok minden lehetséges típusát magas minőségben lefedi, és az egyik legjobb és leggyorsabb eszköz az agy, a mellkas, a has és a medence lokalizált rendellenességeinek vizsgálatára, mivel ez az eljárás keresztmetszeti képet ad az ezen anatómiai területeken található valamennyi szövettípusról (belső szervek, erek, izmok, nyirokcsomók).

Ez az osztály egyaránt végez általános vizsgálatokat diagnosztikai CT-vizsgálatokkal, és tervezési CT-vizsgálatokat, amelyeket az onkológiai betegségek optimális sugárterápiás kezelési tervéhez használnak.

A komputertomográfia szerepe a sugárterápiában

A rák sugárterápiás kezelésének sikere a sugárnyaláb beadásának pontosságától és minőségétől függ. Minden sugárterápiás rákkezelés a beteg jellemzőitől függ, és minden egyes beteg esetében egyénre szabottan kell alkalmazni. A sugárzásnak a daganatos területekre történő célzott irányítása, ugyanakkor a normális szövetek szükségtelen besugárzásának korlátozása érdekében a sugárterápiát tervező képalkotás létfontosságú.

A digitális technológia fejlődése lehetővé tette a képalkotó diagnosztikai eljárásokból, azaz a CT-, MRI- és PET-vizsgálatokból származó képek felhasználását és azok sugárterápiás berendezésekbe való beépítését, ami lehetővé teszi a sugárterápiás dózis pontos tervezését és a kezelés egyénre szabását minden egyes beteg esetében. Minden olyan betegnél, akinél a sugárterápiás kezelés indikációja fennáll, először tervező CT-vizsgálatot végeznek, amely alapján elkészül a kezelési terv.

Az Amethystben rendelkezésre álló CT-szimulátor 3D-s képeket készít minden egyes beteg belső anatómiai felépítéséről, olyan képeket, amelyek segítenek orvosainknak meghatározni az érintett területet, valamint a közeli kritikus struktúrákat. Ezt az első lépést követi az esetleges rögzítő eszközök formázása szükségességének megállapítása annak biztosítása érdekében, hogy a páciens a kezelés során minden nap ugyanabban a helyzetben legyen.

Lépésről lépésre az Amethystben: a CT-vizsgálattól a sugárterápiás kezelési tervig

A sugárterapeutával folytatott kezdeti konzultációt követően Ön javaslatot kap egy tervezési CT-vizsgálatra, amelyre a klinika recepciójánál tud időpontot kérni. Orvosa gondoskodik arról, hogy minden szükséges információt és részletet megkapjon az eljárásra való felkészülésről.
Amikor a vizsgálatra érkezik, a képalkotó osztály munkatársai felveszik Önt, és végigvezetik az eljáráson. Ha új kérdései vannak, amelyeket eredetileg nem tett fel orvosának, bátran felteheti azokat a radiológusnak.

A személyzet megkéri Önt, hogy feküdjön a gép asztalára megfelelő helyzetben az eljáráshoz, amely körülbelül 30 percet vesz igénybe, ezidő alatt próbáljon ellazulni és normálisan lélegezni. Ez az asztal kemény, és egyes betegek számára kényelmetlen lehet, ezért kérjük, hogy a lehető leghamarabb értesítse a radiológusát, ha nem tud a felvett pozícióban mozdulatlanul feküdni, hogy segíteni tudjon Önnek. Az eljárás során a gép előre-hátra mozog, és Ön semmit sem fog érezni.

A komputertomográfiás tervezés befejezése után kap egy személyre szabott kártyát, amelyen a kezelések időpontja szerepel, és ezzel egyidejűleg az osztály egyik munkatársa körbevezeti Önt a klinikán, és bemutatja a sugárterápiás kezelés során követendő lépéseket.

Kérjük, bármilyen kérdéssel forduljon a rendelkezésére álló szakképzett személyzethez.

Olvassa el még:

Bukarest

Telefon: 021.9368
Cím: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Kolozsvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Temesvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Gyulafehérvár

Telefon: 021.9368
Cím: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba