Radioterapia stereotactică

Radioterapia stereotactică reprezintă una dintre cele mai moderne tehnici de radioterapie, în care se administrează doze mari de iradiere într-un număr mai mic de ședințe, pe o zonă restrânsă.

Pentru a asigura standardele de calitate, aceasta implică tehnologie de înaltă precizie, dar și o echipă experimentată (medic radioterapeut, fizician medical, tehnician).

În timpul tratamentului de radioterapie stereotactică reușim să livrăm o singură dată o doză de iradiere echivalentă cu aproximativ o săptămână de radioterapie externă IMRT/VMAT.

Cine este eligibil pentru radioterapia stereotactică?

Aplicabilitatea iradierii stereotactice o găsim atât în cancerele cu stadii incipiente, cât și în stadiile metastatice. În cancerele bronhopulmonare incipiente, iradierea stereotactică și-a arătat echivalența în controlul local cu chirurgia. Pacienții eligibili sunt cei cu tumori bronhopulmonare mici (T1-T), care nu au afectare ganglionare (N0). Numeroase studii au arătat că printr-o iradiere cu scop ablativ, oferim o soluție elegantă, non-invazivă și mult mai suportabilă unei chirurgii toracice invazive clasice.

În spectrul paliativ al cancerului mamar, bronhopulmonar, prostatic și al altor cancere, stereotaxia ne ajută să mutăm granița definiției de paliativ spre limita curabilității. Astfel, putem ținti metastaze cerebrale și reușim să le distrugem, folosind doze ablative. Studiul de fază II SABR-COMET (2019) a dovedit că pacienții, deși prezintă metastaze, pot beneficia de o supraviețuire prelungită cu ajutorul stereotaxiei. Se estimează că aceștia vor avea o supraviețuire de 41 de luni, față de 28 de luni la pacienții cu tratament standard.

Această iradiere oferă, de asemenea, tratamentul unor boli benigne, care deși nu au caracteristicile unor boli maligne, prin creșterea locală produc distrucția țesutului din jur. Astfel, radioterapia stereotactică poate fi folosită în afecțiunile: Schwannom vestibular (neurinoma acustic), Adenom hipofizar sau Meningeom.

Selecția pacienților este riguroasă. Nu se poate aplica stereotaxia pentru toți pacienții oncologici. Fiecare caz trebuie analizat individual și necesită o decizie în cadrul comisiei multidisciplinare. Clinicile Amethyst oferă posibilitatea ca prin comisiile multidisciplinare zilnice, pacienții să poată primi un răspuns prompt în ceea ce privește eligibilitatea pentru tratamentul stereotactic. În cazurile selecționate, stereotaxia poate face posibilă iradierea unor regiuni anatomice deja tratate, care până nu demult nu era fezabilă.

La ce vă puteți aștepta în timpul unui tratament?

Nu veți simți diferențe în etapele radioterapiei stereotactice, față de o iradiere IMRT/VMAT. Procesele de simulare cu fixarea mijloacelor de imobilizare rămân aceleași ca cele din iradierea pe care posibil ați efectuat-o deja. În cazul leziunilor la nivelul toracelui sau abdomenului, este posibil să efectuați o simulare specială 4D CT, pentru a ținti mai precis leziunile. Pe scurt, se achiziționează datele CT în toate fazele respiratorii.

Procesul pentru o radioterapie stereotactică implică ranforsarea fiecărui element din lanțul procesului de radioterapie externă IMRT. Imobilizarea pacienților trebuie să fie precisă, având în vedere că dozele mari administrate trebuie să lovească ținta și nu țesutul sănătos. În scopul acesta este posibilă folosirea unei saltele vacuum pentru imobilizarea dumneavoastră. Toți pacienții în curs de iradiere la clinicile Amethyst efectuează anterior ședințe de RT verificarea poziției de tratament cu CBCT (cone-beam CT). La cazurile cu iradiere stereotactică, acest proces este repetat atât înainte, cât și în timpul administrării tratamentului.

Avantajele sistemului Versa HD

Prin acceleratoarele liniare Versa HD, clinicile Amethyst oferă cea mai modernă soluție de radioterapie din gama produselor Elekta. Cu ajutorul acestui sistem puteți beneficia de iradiere stereotactică rapidă chiar și mai mică de 15 minute, livrată cu un debit de doză mare. Prin scăderea timpului petrecut pe masa de iradiere ne asigurăm că posibilele mișcări ale pacientului nu afectează planul nostru de radioterapie.

Sistemul Versa HD oferă, de asemenea, soluția unei iradieri stereotactice ghidate anatomic, prin radioterapia ghidată imagistic 4D, fără a exista nevoia de a implanta markeri fiduciali în țesutul țintă. Acest lucru se traduce prin scutirea pacientului de o intervenție prealabilă de plasare a markerilor și de posibilitatea controlului mai mare al dozei în volumul țintă. Un alt punct forte al sistemului este masa cu 6DOF (degree of freedom-grade de libertate), care permite corectarea poziției pacientului chiar și submilimetric.

Tehnologia de vârf din cadrul Versa HD dă posibilitatea departamentului de fizică de a modula arcul de iradiere de până la 6 ori mai mult, cu o viteză de MLC (multileaf colimator) de 6,5cm/s. Prin integrarea acceleratorului Versa HD cu sistemul de plan tratament avem posibilitatea de a livra tratamente radioterapice cu lame MLC virtuale de până la 1 mm și câmpuri de iradiere cu dimensiuni maxime de 40×40 cm. Mai mult, printr-un singur izocentru, avem capacitatea de a iradia multiple metastaze mici.

Procesul de verificare a planului de iradiere, adică Quality Assurance (QA), devine mai exigent, planurile de stereotaxie trebuie să facă față unei verificări cu o matrice de rezoluție de 2x2x0.5 mm3, acestea oferind abilitatea fizicienilor medicali din cadrul clinicilor Amethyst să aprecieze doza administrată într-un volum de 0.003cm3.

Citește și:

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăii, nr.42, Otopeni, Jud. Ilfov

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești, Jud. Cluj

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba