Sztereotaktikus sugárterápia

RA sztereotaktikus sugárterápia az egyik legmodernebb sugárterápiás technika, amely során a nagy dózisú sugárzást kevesebb ülés alkalmával, kisebb területen alkalmazzák.

A minőségi szabványok biztosítása érdekében nagy pontosságú technológiára és tapasztalt csapatra (sugárterapeuta, orvosfizikus, technikus) van szükség.

A sztereotaktikus sugárterápiás kezelés során körülbelül egyhetes külső IMRT/VMAT sugárterápiának megfelelő egyszeri besugárzási dózist tudunk adni.

Ki alkalmas sztereotaktikus sugárterápiára?

A sztereotaktikus besugárzás alkalmazhatósága mind a korai stádiumú, mind az áttétes daganatos megbetegedések esetében fellelhető. A korai bronchopulmonális rákok esetében a sztereotaktikus besugárzás a helyi kontroll szempontjából egyenértékűnek bizonyult a műtéttel. A terápiára alkalmas betegek azok a kisméretű bronchopulmonális daganattal diagnosztizált betegek (T1-T), akiknek nincs nyirokcsomó érintettsége (N0). Számos tanulmány kimutatta, hogy az ablációs elegáns, nem invazív és sokkal jobban tolerálható megoldást kínál a hagyományos invazív mellkassebészet helyett.

Az emlő-, a bronchopulmonális rák, a prosztatarák és más rákos megbetegedések palliatív spektrumában a sztereotaktikus besugárzás segít elmozdítani a palliatív fogalom meghatározásának határát a gyógyítás határa felé. Így az agyi áttéteket célzottan, ablatív dózisok alkalmazásával sikeresen elpusztíthatjuk. A SABR-COMET II. fázisú vizsgálat (2019) bebizonyította, hogy a betegek, annak ellenére, hogy vannak áttétek, a sztereotaktikus sugárterápia meghosszabbította a túlélést. Az ő túlélés idejüket 41 hónapra becsülik, míg a hagyományos kezelésben részesülő betegekét 28 hónapra.

Ez a besugárzás jóindulatú betegségek kezelésére is alkalmazható, amelyek bár nem rendelkeznek a rosszindulatú betegségek jellemzőivel, a helyi növekedés révén a környező szövetek pusztulását okozzák. Így a sztereotaktikus sugárterápia olyan betegségek esetében is alkalmazható, mint az Vestibularis schwannoma (akusztikus neuroma), agyalapi mirigy adenoma vagy a meningeóma.

A betegkiválasztás szigorú. A sztereotaktikus besugárzás nem alkalmazható minden rákos betegnél. Minden esetet egyénileg kell megvizsgálni, és multidiszciplináris bizottság döntése szükséges. Az Amethyst klinikákon lehetőség van arra, a napi multidiszciplináris bizottságok révén, hogy a betegek azonnali választ kapjanak a sztereotaktikus kezelésre való alkalmasságot illetően. A kiválasztott eseteknél a sztereotaktikus kezelés lehetővé teheti a már kezelt anatómiai régiók besugárzását, ami a közelmúltig nem volt lehetséges.

Mire számíthat a kezelés során?

A sztereotaktikus sugárterápia szakaszaiban nem érez majd különbséget az IMRT/VMAT besugárzáshoz képest. A szimulációs folyamatok a mozgáskorlátozó eszközök rögzítésével ugyanazok maradnak, mint a már elvégzett besugárzásnál. Mellkasi vagy hasi sérülések esetén lehetőség van speciális 4D CT-szimuláció elvégzésére az elváltozások pontosabb megcélzása érdekében. Röviden, a CT-adatokat minden légzési fázisban rögzítik.

A sztereotaktikus sugárterápia folyamata magában foglalja az IMRT külső sugárterápiás folyamatlánc minden egyes elemének megerősítését. A beteg rögzítésének pontosnak kell lennie, mivel a beadott nagy dózisoknak a célpontot, nem pedig az egészséges szöveteket kell eltalálniuk. Erre a célra vákuummatracot lehet használni, amely rögzíti önt. Az Amethyst klinikákon besugárzáson áteső valamennyi betegnél CBCT (cone-beam CT) kezelési helyzetellenőrzést végeznek a sugárterápiás ülés előtt. Sztereotaktikus besugárzás esetén ezt a folyamatot a kezelés alkalmazása előtt és közben is megismétlik.

A Versa HD-rendszer előnyei

A Versa HD lineáris gyorsítókkal az Amethyst klinikák az Elekta termékpalettájának legmodernebb sugárterápiás megoldását kínálják. Ezzel a rendszerrel a gyors, akár 15 percnél is rövidebb, nagy dózisteljesítményű sztereotaktikus besugárzás előnyeit élvezheti. A besugárzóasztalon töltött idő csökkentésével biztosítjuk, hogy az Ön esetleges mozgása ne befolyásolja a sugárterápiás tervet.
A Versa HD-rendszer megoldást kínál az anatómiailag irányított sztereotaktikus besugárzásra is a 4D képvezérelt sugárterápián keresztül, anélkül, hogy a célszövetbe fiducialis markereket kellene beültetni. Ez azt jelenti, hogy a beteget megkímélik az előzetes marker-beültetéstől, és nagyobb a dóziskontroll lehetősége a céltérfogatban. A rendszer másik erőssége a 6DOF (szabadságfokú) asztal, amely lehetővé teszi a beteg helyzetének még a szubmilliméteres korrekcióját is.
A Versa HD csúcstechnológiája lehetővé teszi a fizikai részleg számára, hogy a besugárzási ívet akár hatszorosára modulálja, 6,5 cm/s-os MLC (többleveles kollimátor) sebességgel. A Versa HD gyorsító integrálásával a kezelési tervbe lehetőségünk nyílik sugárterápiás kezelések elvégzésére 1 mm-es virtuális MLC pengékkel és 40×40 cm-es besugárzási mezőkkel. Továbbá egyetlen izocentrumon keresztül képesek vagyunk több kis áttétet is besugározni.
A besugárzási terv ellenőrzésének folyamata, azaz a minőségbiztosítás (QA) egyre igényesebbé válik, mivel a sztereotaktikus terveknek 2x2x0,5 mm3 felbontású mátrix ellenőrzésével kell megbirkózniuk, így az Amethyst klinikák orvosfizikusai képesek a 0,003 cm3 térfogatú beadott dózis értékelésére.

Olvassa el még:

Bukarest

Telefon: 021.9368
Cím: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Kolozsvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Temesvár

Telefon: 021.9368
Cím: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Gyulafehérvár

Telefon: 021.9368
Cím: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba