Un nou compendiu despre utilizarea terapiei cu radiații în cancerul pulmonar fără celule mici avansat la nivel local

Societatea Americană de Radioterapie Oncologică (ASTRO) a anunțat recent publicarea unui nou compendiu în ceea ce privește utilizarea terapiei cu radiații în cel mai comun tip de cancer pulmonar – cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC). Protocolul este intitulat „Radioterapia definitivă și adjuvantă în cancerul pulmonar fără celule mici avansat la nivel local: un compendiu bazat pe studii clinice al Societății Americane de Radioterapie Oncologică (ASTRO),” iar rezumatul său este publicat în jurnalul : „Radioterapie Oncologică Practică.”

Scopul acestui studiu este de a furniza noi direcții pentru opțiunile terapeutice din prezent și pentru cercetările viitoare, atât pentru cadrele medicale, cât și pentru pacienți, în special în ceea ce privește utilizarea fasciculului de radiații extern, adjuvant în cancerul pulmonar fără celule mici avansat la nivel local. Normele au fost elaborate în urma revizuirii a 74 studii medicale publicate între ianuarie 1966 și martie 2013 și a studiilor publicate de 14 dintre cei mai buni oncologi din Statele Unite și Canada, specializați în cancerul pulmonar.

„Radioterapia reprezintă o componentă centrală a protocolului de tratament pentru pacienții ce prezintă cancer pulmonar fără celule mici avansat la nivel local cu o rată de supraviețuire pe cinci ani de aproximativ 26%,” afirmă co-președintele grupului de experți ce au fondat aceste norme, Dr. George Rodrigues. „Acest compendiu rezumă mai mult de 35 de ani de studii clinice în scopul de a furniza cele mai bune îndrumări bazate pe dovezi în ceea ce privește radioterapia și pentru a îmbunătăți rezultatele viitoare ale pacienților ce suferă de cancer.”

În acest compendiu sunt descrise cinci întrebări cheie referitoare la rolul radioterapiei adjuvante și definitive folosite în scopul tratamentului curativ al cancerului pulmonar fără celule mici avansat la nivel local. În afara celor 74 de studii menționate, au fost incluse de asemenea 27 de ghiduri practice datorită relevanței acestora pentru una sau mai multe dintre întrebările cheie.

Prima întrebare cheie se referă la fracționarea optimă a dozei fasciculului de radiații extern pentru tratamentul cancerului pulmonar fără celule mici în absența chimioterapiei. Conform cercetărilor, s-a demonstrat că utilizarea exclusivă a radioterapiei ajută la creșterea ratei de supraviețuire, doza recomandată fiind de 60 de Gray.

Cea de-a doua întrebare cheie este similară celei dintâi, cu excepția că include și utilizarea chimioterapiei. În compendiu se sugerează că pacienții cărora li se administrează concomitent chimioterapie ar trebui să primească doze de 60 de Gray (2 Gray o dată pe zi timp de șase săptămâni).

A treia întrebare cheie se referă la sincronizarea optimă a fasciculului extern de radiații în ceea ce privește chimioterapia sistemică. Cercetările sugerează că în mod ideal radioterapia și chimioterapia ar trebui inițiate în același timp, dar în cazul în care pacienții nu pot tolera acest regim este recomandată chimioterapia secvențială, urmată de terapia cu radiații radicală.

A patra întrebare cheie evaluează folosirea radioterapiei adjuvante postoperatorie în cancerul pulmonar avansat fără celule mici. În compendiu se recomandă să li se administreze radioterapie postoperator pacienților ce prezintă afecțiuni primare și/sau ganglionare pentru a îmbunătăți controlul local; cu toate acestea, nu s-a demonstrat că această strategie ajută la creșterea ratei de supraviețuire.

În ultimul rând, a cincea întrebare cheie se referă la cazuri în care radioterapia neoadjuvantă sau chimioterapia premergătoare intervenției chirurgicale sunt indicate în cazul tratamentului pentru cancerul pulmonar fără celule mici. Conform compendiului, nu există dovezi ce ar susține întrebuințarea preoperatorie de rutină a vreuneia din cele de mai sus în tratamentul NSCLC.

Sursa : radiationtherapynews.com

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba