Legătura dintre calviţie şi cancerul de prostată

Studiile arată că un anumit tip de calviţie apărut în jurul vârstei de 45 de ani poate creşte riscul unui cancer de prostată agresiv.

Bărbaţii în jurul vârstei de 40 de ani care suferă de calviţie în partea din faţă şi din vârful capului pot avea mai multe probleme, diferite de cea a pierderii părului. Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Ocologie, omenii cu acest tip de chelie la vârsta de 45 de ani prezintă un risc în creştere de 40% de a dezvolta cancer de prostată agresiv la câţiva ani distanţă faţă de bărbaţii care nu au chelie la această vârstă. Cu toate acestea, apariţia calviţiei nu a fost legată de un risc crescut de cancer la prostată.

Aceste constatări nu fac decât să sprijine studiile de cercetare anterioare care au sugerat un model de legătură între cancerul de prostată şi apariţia cheliei la bărbaţi, deoarece pot avea aceeaşi cauză. Una din cele mai invocate cauze poate fi un nivel ridicat a hormonilor masculini, numiţi androgeni. Nivelul crescut de androgeni joacă un rol important în creşterea şi dezvoltarea cancerului de prostată. Faptul că apariţia calviţiei este concomitentă cu un nivel crescut de androgeni, nu poate decât să sugereze că aceşti hormoni pot lega calviţia de o formă mai agresivă a cancerului de prostată, însă pentru a susţine cu tărie acest fapt, sunt necesare mai multe cercetări.

În timpul acestui studiu, cercetătorii au cerut unui grup de 39.070 de bărbați cu vârste cuprinse între 55 şi 74 de ani să-şi amintească cum aveau părul înainte şi după pierderile înregistrate în jurul vârstei de 45 de ani, cu ajutorul fotografiilor. În următorii câţiva ani, 1138 de participanţi au fost diagnosticaţi cu cancer la prostată, iar mai bine de jumătate din aceste tipuri de cancer (51%) au fost considerate agresive sau care au înregistrat o creştere accelerată. În medie, toti aceşti bărbaţi au fost diagnosticaţi în jurul vârstei de 72 de ani.

“Studiile anterioare care leagă chelia de cancerul de prostată nu au fost nicidecum concludente, dar acest studiu de mare amploare sugerează o  legătură semnificativă între un risc ridicat de cancer de prostată şi pierderea părului sau apariţia calviţiei. Concluzia este că bărbaţii care suferă de calviţie ar trebui monitorizaţi mai îndeaproape”, a spus expertul ASCO, Charles Rzan, doctor, profesor asociat la clinica de Medicină de la Universitatea din California, din San Francisco.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi, pentru a putea fi luată în considerare o legătură obişnuită între aparişia calviţiei şi cancerul de prostată.

sursa: Cancer.net

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba