Un nou medicament ar putea limita răspândirea tumorilor cerebrale mortale

Studiul arată că PPF ar putea ajuta la tratarea glioblastoamelor prin sensibilizarea tumorilor la tratamente prin chimioterapie și radiații.

Realizând un progres semnificativ, Institutul de Cercetare Genomică Translațională (TGen) a identificat un medicament, numit propentofilină sau PPF, care ar putea ajuta la tratarea pacienților cu cancer diagnosticat ca aparținând categoriei ce determină risc mortal pentru creier.

Într-un studiu publicat în Journal of Neuro Oncology, cercetătorii TGen au raportat că PPF poate limita răspândirea glioblastomului multiform, sau a tumorii primare GBM cea mai comună apărută la nivelul creierului și a sistemului nervos central prin țintirea unei proteine numită TROY.

În plus, cercetările de laborator ale TGen au descoperit că PPF sporește eficacitatea unui medicament standard folosit în îngrijirea prin chimioterapie, numit temozolomide (TMZ) și a radiațiilor utilizate ca tratament pentru tratarea glioblastomului.

„Am arătat că PPF a determinat scăderea expresiei celulelor glioblastom TROY, a inhibat invazia celulelor gliom, și a făcut celulele canceroase ale creierului mai vulnerabile la TMZ și radiații,” a declarat dr. Nhan Tran, profesor asociat și șef al laboratorului de cercetare a tumorilor sistemului central nervos, TGen.

„Datele noastre sugerează că PPF, care funcționează în combinație cu TMZ și radiații, ar putea limita invazia glioblastomului și poate îmbunătăți rezultatele clinice pentru pacienții cu tumori cerebrale,” a declarat Dr. Tran, autorul senior al studiului.

„GBM este una dintre cele mai agresive forme de cancer și afectează persoane de toate vârstele,” a declarat Catherine (Bracken) Ivy, fondator și președinte al Fundației Ben & Catherine Ivy. „Finanțarea cercetării s-a axat pe prelungirea duratei de supraviețuire a pacienților, iar studiile ca acesta ne ajută să ne atingem obiectivul de a îmbunătăți tratamentele pentru cancer la creier, și de a găsi, în cele din urmă, un tratament definitiv.”

Unul dintre tratamentele primare pentru glioblastom este îndepărtarea chirurgicală a tumorii. Totuși, din cauza modului agresiv de propagare, glioblastoamele invadează țesutul cerebral din zona afectată, ceea ce face imposibilă eliminarea tuturor părților acesteia, și determină revenirea cancerului și răspândirea acestuia, în cele din urmă.

Această invazie insidioasă a cancerului limitează astfel eficacitatea medicamentelor folosite în chimioterapie si radioterapie.

Cercetătorii TGen au legat TROY la mecanismele celulare care au permis glioblastoamelor să invadeze celulele normale ale creierului și le fac să reziste la medicamentele folosite în terapiile anti-cancer.
Sursa: NeuroscientistNews.com

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba