Tehnici speciale de iradiere folosite în cancerul mamar – DIBH

În clinicile Amethyst utilizăm sisteme și tehnici moderne de radioterapie întâlnite în centre internaționale de referință în radioterapie. Două asemenea instrumente sunt tehnica Deep Inspiration Breath Hold (DIBH) și sistemul AlignRT® de Surface Guided Radiation Therapy (SGRT), folosite prin excelență în cazul tumorilor mamare și în limfoamele mediastinale.

Ce este DIBH?

DIBH implică pornirea fascicului de iradiere doar în momentul în care pacienta se află în inspir profund și are astfel avantajul de a (1) diminua mișcarea țintei și (2) limita doza în țesuturile sănatoase.

Fie că vorbim despre sân sau o tumoră pulmonară, trebuie să ținem cont de cursa pe care ținta o face în respirație normală și să ne asigurăm că fasciculul de iradiere o acoperă indiferent de poziția unde se află în mișcarea ei. 

Pentru că nu putem fixa tumora, suntem nevoiți să folosim margini de siguranță generoase, care se traduc printr-un volum mai mare de iradiere. Tehnica DIBH ne permite însă “fixarea” tumorii în faza de inspir profund, reducerea marginilor de siguranță (15 mm→10 mm) și implicit a volumului necesar a fi iradiat, ceea ce traduce printr-un risc mai mic de a dezvolta efecte adverse.

Un alt mod prin care tehnica DIBH scade doza în organele sănatoase este prin îndepărtarea acestora de zona de iradiere. În momentul în care pacienta inspiră, volumul plămânilor crește și depărtează inima de peretele toracic, împingând-o în jos și depărtând-o de zona de iradiere.

Toxicitatea cardiacă asociată iradierii sânului sau peretelui toracic stâng este semnificativ diminuată comparativ cu tehnica clasică de iradiere în respirație normală.

În inspir profund, inima coboară și se departează de sânul stang deoarece mai mult plămân se strecoară în acel spațiu. (Sursa: https://researchoutreach.org/articles/breath-hold-techniques-during-volumetric-modulated-arc-therapy-breast-cancer-patients/)​

DIBH în clinicile Amethyst

În clinicile Amethyst orice pacientă cu tumoră mamară stângă sau limfom mediastinal beneficiază din oficiu de această tehnică, condiția fiind ca ea să-și poată ține respirația pentru 30 secunde. Mai mult, această tehnică poate fi folosită și în cazuri selecționate de paciente cu tumori mamare drepte (scade doza în plămân și ficat) sau la pacienții cu tumori ale abdomenul superior (pancreas, stomac, ficat).

Tehnica Surface Guided RT

Pentru a ne asigura că amploarea inspirului pacientelor rămâne aceeași la fiecare ședință de tratament, folosim sistemul AlignRT®, care urmărește în timp real, cu precizie milimetrică, fiecare punct de pe suprafața pacientei și astfel posibilele abateri de la poziția calculată de tratament (tehnica Surface Guided Radiation Therapy, SGRT).

Fasciculul de iradiere este pornit și oprit automat în funcție de faza respiratorie (pornit în inspir profund, oprit în respirație liberă).

Pe lângă folosirea de rutină a iradierii de tip IMRT/VMAT în clinicile noastre, accesul la tehnicile de mai sus nu doar că reduce riscul reacțiilor adverse la pacientele cu cancer mamar, ci le oferă acestora șansa și garanția unui tratament la standarde internaționale înalte.

https://www.visionrt.com/applications/dibh/

Dr. Tiberiu Popescu Amethyst
Dr. Tiberiu Popescu
Medic Specialist Radioterapie – Amethyst Cluj​

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba