Oamenii de știință au dezvoltat „nano-terminatori” din metal lichid care atacă celulele canceroase

Terminatorii din metal lichid sunt, în general ceva de care ar trebui să ne fie frică – dar cum ar fi ca substanța să poată fi folosită pentru a lupta cu cancerul?

Aceasta este exact ceea ce au dezvoltat cercetătorii din America, un metalot-lichid biodegradabil care poate fi folosit ca tehnică pentru furnizarea medicamentelor care au ca țintă celulele canceroase.

„Avansul tehnologic s-a obținut datorită tehnicii de furnizare a medicamentelor care s-au dovedit a spori eficiența acestora din urmă. Mai mult, metalo-lichidul poate ajuta medicii să localizeze tumorile, poate fi produs în vrac și pare să fie în întregime biodegradabil cu toxicitate foarte scăzută,” a declarat Zhen Gu, inginer biomedical care a participat la programul comun dezvoltat de North Carolina State University și Universitatea de la Chapel Hill. „Unul dintre avantajele acestei tehnici este că transportatorii de medicamente metalo-lichizi – sau „nano-terminatorii” – sunt foarte ușor de fabricat.”

Pentru a prepara nano-terminatorul, cercetătorii depune metalo-lichidul (un aliaj indiu galiu) într-o soluție cu molecule numite liganzi polimerici. Bombardarea soluției cu valuri de ultrasunete transformă metalo-lichidul în picături la scară nanometrică care pot măsura aproximativ 100 de nanometri în diametru. Liganzii se atașează la suprafața picăturilor și formează o membrană care previne aliajul să se amestece.

Când medicamentele anti-cancer, cum este doxorubicina, sunt introduse în soluție, liganzii de pe nanopicături le absorb, creând navele încărcate cu medicament care poate fi separat din soluție și introdus în sânge.

Dar asta nu e tot. Un tip suplimentar de ligand care se atașează nanopicăturilor are proprietatea de a căuta în mod eficient și ținti celulele canceroase, prin receptori de pe suprafața celulelor și un dispozitiv de blocare care în final este absorbit de nanopicăturile de metalo-lichid – iar în final, procesul se încheie prin eliberarea doxorubicinei în interiorul celulelor canceroase. Hasta la vista.

Atunci când este plasat în interiorul celulei canceroase, metalo-lichidul reacționează cu ionii acizi ai celulei și eliberează galiu, care stimulează de fapt performanța doxorubicinei în timp ce degradează, concomitent, metalul.

Sursa: Science Alert

București

Telefon: 021.9368
Adresă: Drumul Odăi, nr.42, Otopeni

Cluj-Napoca

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Răzoare, nr.486G, Florești

Timișoara

Telefon: 021.9368
Adresă: Str. Bela Bartok nr. 12, Dumbravița, Jud. Timis

Alba-Iulia

Telefon: 021.9368
Adresă: Strada Louis Pasteur, nr. 10, Alba-Iulia, Jud. Alba